Борбата с COVID-19: 1 милиард разпредели правителството за 1 ден

6460
Борбата с COVID-19: 1 милиард разпредели правителството за 1 ден
Снимка: iStock

На поредното си онлайн заседание правителството разпредели 1 млрд. лв. за борба с пандемията. Те ще бъдат усвоени до края на тази и през следващата година.

Най-голям дял в тази сума имат средствата по инструмента REACT-EU на ЕС, който включва неусвоени до момента пари от еврофондовете, които се пренасочват за борба с коронавируса. От тях България очаква 804 млн. лв., съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че до този момент допълнително европейски финансиране за справяне с последиците от здравната и икономическата криза не е постъпвало. 

Накъде вървят милиардите от Европа за коронакризата в България?

В края на миналата седмица почти незабелязано мина едно събитие, което във всяка друга страна-членка на ЕС щеше да е централно. У нас м...

По думите му всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента - ОП “Развитие на човешките ресурси” и “Иновации и конкурентоспособност”.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

Догодина ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица.

На заседанието правителството разпредели още 182 млн. лв. от ОП “Развитие на човешките ресурси”. Те са за изплащане на допълнителните 1000 лв. месечно на медиците на първа линия в борбата със заразата.

Политолог: Въпросът не е колко европари ще дойдат, а как ще се разпределят

Важно е протестът да продължи със същата енергия, защото четворката, която управлява България има достатъчно ресурс да продължи и да се...

По оперативната програма ще бъдат финансирани и общините за патронаж. Предвидени са средства и за фирми, в които дейността временно е преустановена, съобщават още от правителството.

Премерът Борисов акцентира върху новите 300 000 дози хепарин, които са достатъчни както за бременни, така и за пациентите с коронавирус.

“Създадена е логистика за цялата страна. Осигурен е и денонощен режим за доставка на медикаментите с държавни автомобили”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов при приемането на доставката. До аптеките за граждани ще се правят доставки всеки понеделник, като ще се получават по 2000 опаковки, обясни още той.

Правителството отпусна и допълнителни 14 млн. лв. на здравното министерство, за да закупи още дози от лекарството ремдесивир, което се прилага на пациентите с усложнения от коронавирус в болниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика