Борисов: Цялата енергетика на България е дадена на две офшорни компании (ВИДЕО)

5100
Борисов: Цялата енергетика на България е дадена на две офшорни компании (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение - с Gemcorp и IP3 Corporation. Всъщност това представляват офшорни компании, на които буквално е дадена цялата енергетика на България. 

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му, това ще стане със съфинансиране на търговски дейности за разширяване на производството на енергия, транзита, интерконекторите, включително и собственост, която е общинска.

"Това са ядрена енергия, централно отопление, Марешкия басейн – на две офшорки. А защо са ми тези офшорки? Защото там си им крият парите. И много разследващи журналисти обичаха да търсят офшорки, но като намериха на Асен Василев, те станаха „добри“ офшорки", коментира Борисов.

Той прочете част от меморандума, с който разполага парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като са поискали копие на документа. Според бившият премиер става дума за "чудовищна далавера и огромна корупция за милиарди".

„Това правителство е цар на разточителството. Не е новина, че ще плащаме лихви, лихви. Сега готвят да вземат 1 млрд. евро от външните пазари. Не разбирате ли че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне”, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма да има кой да ви помогне“, каза още Борисов. Той обясни, че в последствие трябва да има такова затягане на коланите, че не знаел кой ще се хване.

„Преди месец и половина призовахме да се намалят ДДС на хляба и на горивата, да им помогнат с торовете. Нищо, нула“, заяви Борисов.

Борисов обвини властта, че извършва политически рекет (ВИДЕО)

Няма да подкрепим правителство с премиер Кирил Петков, след арестите, които организираха. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по в...

Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова изрази съмнения, че руските инвеститори зад Gemcorp са се изтеглили преди 3-4 години. Тя даде пример, че през 2019 г. компанията е подписала меморандум с руска банка на форума в Сочи, където е бил и руският президент Владимир Путин.

Според нея основната дейност на компанията дори не е в сектор енергетика.

Бившият министър Делян Добрев обясни, че има не намерение за инвестиции, а споразумение. „В него е записано, че страните имат намерение да съфинансират дейности. Кой избра тези две офшорки, за да съинвестира държавата с тях в енергетиката?“, попита Добрев.

„Има апендикс с 13 точки, в които подробно било описано всичко, което държавата се съгласява да предостави“, разказа Добрев.

Томислав Дончев пък определи меморандума на стара апокрифна книга. „Само на пръв поглед в него става дума за инвестиции, а като се зачетем - става дума за достъп до общински и държавни активи по неясен начин. Освен това става дума за съфинансиране - за допълнителен ангажимент страната да отделя средства и да съфинансира отделни проекти“, допълни той.

Зам.-енергийният министър: Газовите доставки за април са гарантирани

Газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение предходни години. Една от причините е липсата на до...

Борисов попита защо не е подписан меморандум с френски, белгийски или други фирми. „Това е да отидеш и да подпишеш директно с фирми, които са ти симпатични. Това не е ли порочна ин хаус процедура, корупционна, с последици за десетилетия?“, попита той.

По думите му единственото хубаво в меморандума била възможността за 30-дневно предизвестие за прекратяване. Борисов се обърна към правителството и го призова незабавно да изпрати такова писмо и да „прекрати опита си за тази огромна корупция“.

Експремиерът коментира и други актуални теми. Попитан дали от ГЕРБ ще внесат вот на недоверие, Борисов отговори: „Вотът на доверие или на недоверие го дава българският народ. Вече няма човек, който да харесва управлението. Няма някой, който да не се е опарил с цената на газа, тока и горивото. Скандалите са им само за постове“.

„Докато не видя Петков навън, няма разговор. Ние сме опозиция. Те са пагубни, докато стоят на власт“, завви Борисов.

Относно избора на шеф на БНБ бившият премиер каза, че го е жал за Каримански. По думите му той е бил в пъти по-подготвен от Гюров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com