Борисов говорил с ДПС за гласовете им, но не ги искал

4555

Имало е официален разговор между премиера Бойко Борисов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ относно гласовете на партията на Доган по искане на самия Борисов. Разговорът обаче бил, за да разбере Борисов дали ДПС на всяка цена иска да се върне във властта и това е било така, по думите на лидера на ГЕРБ.

ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно – нито в краткосрочен, нито в средносрочен, нито в дългосрочен план. Понеже съм коректен човек, съм благодарил на ДПС за тези случаи, които са подкрепяли наши законопроекти, защото нашите партньори – Реформатори и Патриоти, са недисциплинирани и не ходят на работа, кворум даже сме поддържали, посочи Борисов пред Нова телевизия.

Плевнелиев обезличи президентската институция, смята Калфин

Росен Плевнелиев обезличи президентската институция, смята кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин. По думите му настоящият презид...

Ахмед Доган прави това с българските политици, което прави Лео Меси в Барселона – меша ги, финтира ги непрекъснато и ги оставя да се чудят какво става. ГЕРБ единствена не е управлявала с ДПС – нито официално, нито неофициално. Какво направи сега г-н Доган – изкара Пламен Орешарски за кандидат за президент, за да види колко гласа има. Той познава прекрасно народопсихологията на българина, жаждата му за власт и знае, че ГЕРБ не му позволява излаз към властта. Изкушението е за БСП – те ще видят на първи тур, че не могат да съберат необходимите гласове, сигурен е Борисов, според когото ген. Румен Радев е новият Орешарски. Тезата на Борисов е, че при готвения вот на недоверие от БСП ще се види как червените пак ще се прегърнат с ДПС и Доган. Сценарият е този – през президентската институция ДПС да се върне във властта.

Ние за гласовете на ДПС няма да се борим – този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява с тях, категоричен беше премиерът. Той призна, че е водил разговор със сегашния председател на ДПС Мустафа Карадайъ за гласовете на партията на Доган, но това не било договорка, а официален разговор.

С Реформаторите е лошо, но без тях е още по-лошо. Затова съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, защото ще изпаднем в тежка ситуация, уточни Борисов. Той не вижда други партньори, извън Реформаторите, за да управлява. Нов партньор не искам – най-доброто е да си изкараме мандата и през 2018 година да си се направят новите избори, поясни лидерът на ГЕРБ. Не са готови БСП и ДПС, нямат кадри – хората не са забравили зулумите, които направиха, убеден е премиерът.

Не направих грешка, това е почтена позиция – ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Така Борисов препотвърди, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ не спечели президентските избори. Той обаче добави, че не счита, че ще подава оставка, защото Цецка Цачева ще направи много добър резултат на предстоящите президентски избори. Цачева е класа над останалите кандидати, каза премиерът.

Цачева отрече ГЕРБ да е правила договорки с други партии за подкрепа при балотаж

Изборът е мажоритарен и никога нито аз, нито партията сме водили договорки с политически сили. Това каза кандидатът за президент на ГЕР...

Не гледайте социологическите проучвания, защото социологическите агенции работят за пари. Аз вярвам само на една, добави Борисов, който не пожела да коментира коя е тя и какво прогнозира за президентските избори. Той уточни само, че тази агенция правела проучване специално за него.

Относно досегашният президент Росен Плевнелиев Борисов запази дипломатичен тон – измъкнал ни е във времена, когато се разправяхме с Голям шлем, Малък Шлем. Плевнелиев имаше една грешка към ГЕРБ – когато каза, че можел да изкара повече гласове, ако не го е подкрепяла ГЕРБ, уточни Борисов.

Ми то по-умно беше да има и един ляв кандидат. Направих всичко възможно да има единен десен кандидат, министър Ненчев ми е свидетел. Говорихме от ГЕРБ да дадем кандидат за президент, а Реформаторите да дадат кандидат за вицепрезидент, каза Борисов по темата с липсата на един десен кандидат за президент, за което най-ясно настояваше лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите на Бойко Борисов Николай Ненчев му казал, че Радан Кънев и Атанас Атанасов искали да им се обади лично по въпроса. Обадих им се, Радан тогава беше на екскурзийка с кемперчето в Австрия, каза ми, че не може да говори сега и като се върнел и на следващия ден гледам тяхна пресконференция, според която ГЕРБ са най-лоши – веднага прекратих всичко, разказа Борисов.

Не виждам лошо в репликата „Бай Кой”. Не знам за коя реплика става въпрос. С такъв човек можеш само да се шегуваш, да го убиваш с мълчание – без коментар, коментира Борисов обръщението на Радан Кънев към него заради отношението му към министрите от Реформаторския блок: „Бай Хуй”. Лидерът на ГЕРБ обяви, че лицемерничат не хората в правителството, а „тези в парламента”.

Рашидов: Стига сме избирали красавци, трябва ни мъдър президент

Изборът за президент е много важен за следващите пет години. Стига сме избирали красавци. Въпросът е да изберем умен, мъдър и балансира...

На Волен Сидеров съм благодарен, той прояви голяма щедрост – опрости ми 32 000 лева. Евала, че е джентълмен – защото в България да осъдиш някой с този съд, така става, заяви Бойко Борисов, коментирайки делото с клеветата, по което Борисов осъди Сидеров, но трябваше да плати 35 000 лева разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика