X
 
 

Борисов към Ципрас: Качи се да те возим тука у България (ВИДЕО)

7147 14
Борисов към Ципрас: Качи се да те возим тука у България (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена служба
Как си? Много се радвам, че съм в България – така започна срещата между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Ципрас дойде, за да даде заедно с Борисов началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Газовата връзка е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Визитата на Ципрас се превърна в нещо крайно любопитно, защото Борисов реши да играе ролята на шофьор на гръцкия министър-председател. И докато пътуваха за първата топка, двамата си поговориха – с предаване на живо в официалния профил на премиера във Facebook.

"Качи се да те возим тука у България. Коланът си сложи, да сме стриктни", беше първата реплика на Борисов, който не пропусна да представи на Ципрас вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, като Дончев започна да превежда в началото (английският на Дончев в оригинал може да се чуе във видеото).

Много бързо разговорът премина на тема "управление". Борисов се похвали, че в Кирково нямало други освен ГЕРБ и ДПС, а Ципрас коментира, че предстоящите европейски избори не би трябвало да са толкова важни, след като на вътрешните парламентарни Борисов е спечелил. Лидерът на ГЕРБ обаче не каза и дума, а вместо това спря колата, за да може Ципрас да поздрави хората от Кирково: "Елате насам да кажете добър ден на гръцкия колега". "Както виждаш, така сме направили, че българи, гърци, мюсюлмани живеят в любов. Виждаш – ако не ги ръчка никой, си живеят в мир и любов", похвали се Борисов.

Последва разговор за гръцките туристи и колко обичат да идват в зимните курорти в България. "Трябва да инвестираме малко още в проходите, защото е огромен поток", сподели българският премиер какво му е казал Владислав Горанов за пътищата през планините в Южна България. Ципрас моментално попита дали пътищата сега са достатъчно големи и Борисов призна, че не са и изтъкна като причина миналото – Гърция била южният фланг на НАТО, а България – на Варшавския договор, и се правели само траншеи. Но сега, през проходи като Маказа, минавали и чужденци – румънци, молдовци ги ползвали, за да ходят в Гърция.

"В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция", обобщи Борисов картината на туризма между България и Гърция, като сега видя само като проблем забавянето по КПП-тата.

"Сега ще я надпишем (бел. ред. - първата тръба от междусистемната газова връзка) - половин милиард даваме, много пари", обясни Борисов на Ципрас в какво ще се състои церемонията по първа копка на интерконектора. Припомняме, че вече има обжалване на обществената поръчка за определяне на доставчика на тръбите, като има и искане за незабавно изпълнение, т.е. да не се спира процедурата. А когато пристигнахме, едни от първите думи на Борисов към чакащите хора бяха: "Само не се бутайте".

Гръцка компания ще прави интерконектора Гърция - България

След проведена процедура с обществена поръчка, вече е ясен победителят, който ще проектира и строи газовата връзка с Гърция. Това е гръ...

При посрещането с хляб и сол на Ципрас, Борисов не пропусна да каже, че "това ше ти е обеда" (бел. ред. - запазен е оригиналният изказ), като българският премиер уточни, че "с колегата сме се разбрали, че след неделя ще правим обеди - сега сме в избори".

По време на речите на двамата при копката, Борисов първо благодари на присъстващите свещеници, защото без Бог не можело нищо да се направи, а освен това благодари на Ципрас за сътрудничеството, макар партиите на двамата да са в различни европейски политически семейства. "През годините се наслушахме как ще докараме газ от "Шах Дениз 2". Ние поработихме, тихичко и без самохвалство", констатира българският премиер и помоли присъстващия вицепремиер на Азербайджан да няма пазарлък от тяхна страна, защото "Алиев ми обеща 1,2 млрд. куб. метра газ". Борисов подчерта, че новата връзка има запазен съгласно законодателството на ЕС капацитет и всеки, който иска, може да се възползва.

Борисов обяви и, че "ние в момента си подготвяме магистралите", визирайки газовата инфраструктура, като посочи проектът EastMed. "И нашите партньори не могат да кажат "защо взимате руски газ". Взимаме който е по-евтино", прокламира премиерът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 9 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Вари го, печи го, простакът си остава простак !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ами простак ни е Бойко и това си е .
 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  В ПАМЕТЪ ЗА ЛЕЛЯ ЛЮБКА РОНДОВА. F....OF former osmanic republc guptia F...OF.
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ Е МАКЕДОНИЯ. МАКЕДОНИЯ ТАМО ДО БЕЛОТО МОРЕ F...F greece F...F A , А , ЦАРЪ АЛЕКСАНДЪРЪ ВЕЛИКИ Е БЪЛГАРИН , ЩОТО Е МАКЕДОНЕЦЪ., ПЛАТОН СЪЩО , ОРЕФЕЙ. АМА как едни гюпти ще създат цивилизация ? Невъзможно е. Те като гюпти да окраднат нещо са изключително кадърни. и са го направили. А , техните измислици за някаква демокрация са пък в основата на посмещището европа. виж още ›› И нещата са много навързани
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  АБРЕ БАЙ ПОСТОЛЕ ТИ ВАРДАРСКО ПИЛЕ , КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛО ПО НОЧНО ВРЕМЕ ? F***OF greece former osman republic F....OOF . ТЕБЕ МИ ТЕ ЧЕКАТ АБРЕ БАЙ ПОСТОЛЕ ТЕБЕ ПЪРВАТА ПУСИЯ гръчки андарти. F....OF greece former osman republic. ... Направо не мога да ги дишам тези гюпти изключително противна държава Изключително. Това не бъдете точно като мен нали , но не може да гледате само към Скопие , а не на та виж още ›› м и да се пишете патриоти.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе дрисльо , защо забравяш 'турски аскери' и най-вече 'СРЪПСКИ ЖАНДАРЕ ????
  : 2 !
 • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Сега цялата песен няма да я пиша , но ЩЕ НАПИША В СЛУЧЕЯ сръбски жандаре и турски аскер. турски аскер и сръбски жандаре. Бай Постолъ Терзиевъ най вече се е борил с аскера и гюптите поради простият факт , че неговият квартал е село Бойомица и днес е практически под гръцка окупация, която днес е полазена и от враждебните мигранти.
  : 0 !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Като разговор не виждам нищо особено. Непренуден. Невиждам нищо особено. Разбира се между България и Гърция има два много съществени проблема. Единият е , че вече Р.Гърция е станала приют за враждебните мигранти , а другият е Българското малцинство в Македония и Тракия. Неща за които никак не вярвам борисов да ги засегне. Това е проблема.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  При всеки такъв опит да се ревизира Спогодбата "Моллов-Кафандарис",гърците ще "осветят" имотите на нашенските патриотски главатари в с ъщите тези Македония и Тракия.
  : 0 !
 • Македонецъ 4.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Ми да го направят бе. България на каракачанов ли е , че както си го написал все едно са някаква институция. Те Гърция са ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ НА ИСТОРИЯ И В ДРЕВНОСТА И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ , В Скопие са само фалшификатори.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Преводачката е жива трагедия - сигурно е добра в някои други дейности!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Невиждан простак.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Червено говедо , БОРИСОВ Е ИНТЕРЕСЕН СЪБЕСЕДНИК , КОЙТО УМЕЕ ДА РАЗГОВАРЯ С ХОРАТА ОТ РАЗЛИЧНИ НИВА, НА РАЗЛИЧНИ ДИАЛЕКТИ ! ТОЙ ГОВОРЕШЕ НА ХОРАТА , А НЕ НА ЦИПРАС ! ПРЕВОДАЧКАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ! ТОЙ Е С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И С ДВА ЧУЖДИ ЕЗИКА - ИСПАНСКИ И ФРЕНСКИ , ДОЦЕНТ , ДОКТОР НА НАУКИТЕ ! ЗАЩО НЕ СТЕ ГО ЧУЛИ КАК РАЗГОВАРЯ С АКАДЕМИК ВОДЕНИЧАРОВ ! ЧУДОВИЩЕН ПРОСТАК Е ФАТМАКА ! ТУК ГРЕШК виж още ›› А НЯМА !
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Интересно ми е кой от двамата трябва да мине само на хляб и сол?
Нагоре