Борисов към Ципрас: Качи се да те возим тука у България (ВИДЕО)

12430
Борисов към Ципрас: Качи се да те возим тука у България (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена служба

Как си? Много се радвам, че съм в България – така започна срещата между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Ципрас дойде, за да даде заедно с Борисов началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Газовата връзка е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Визитата на Ципрас се превърна в нещо крайно любопитно, защото Борисов реши да играе ролята на шофьор на гръцкия министър-председател. И докато пътуваха за първата топка, двамата си поговориха – с предаване на живо в официалния профил на премиера във Facebook.

"Качи се да те возим тука у България. Коланът си сложи, да сме стриктни", беше първата реплика на Борисов, който не пропусна да представи на Ципрас вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, като Дончев започна да превежда в началото (английският на Дончев в оригинал може да се чуе във видеото).

Много бързо разговорът премина на тема "управление". Борисов се похвали, че в Кирково нямало други освен ГЕРБ и ДПС, а Ципрас коментира, че предстоящите европейски избори не би трябвало да са толкова важни, след като на вътрешните парламентарни Борисов е спечелил. Лидерът на ГЕРБ обаче не каза и дума, а вместо това спря колата, за да може Ципрас да поздрави хората от Кирково: "Елате насам да кажете добър ден на гръцкия колега". "Както виждаш, така сме направили, че българи, гърци, мюсюлмани живеят в любов. Виждаш – ако не ги ръчка никой, си живеят в мир и любов", похвали се Борисов.

Последва разговор за гръцките туристи и колко обичат да идват в зимните курорти в България. "Трябва да инвестираме малко още в проходите, защото е огромен поток", сподели българският премиер какво му е казал Владислав Горанов за пътищата през планините в Южна България. Ципрас моментално попита дали пътищата сега са достатъчно големи и Борисов призна, че не са и изтъкна като причина миналото – Гърция била южният фланг на НАТО, а България – на Варшавския договор, и се правели само траншеи. Но сега, през проходи като Маказа, минавали и чужденци – румънци, молдовци ги ползвали, за да ходят в Гърция.

"В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция", обобщи Борисов картината на туризма между България и Гърция, като сега видя само като проблем забавянето по КПП-тата.

"Сега ще я надпишем (бел. ред. - първата тръба от междусистемната газова връзка) - половин милиард даваме, много пари", обясни Борисов на Ципрас в какво ще се състои церемонията по първа копка на интерконектора. Припомняме, че вече има обжалване на обществената поръчка за определяне на доставчика на тръбите, като има и искане за незабавно изпълнение, т.е. да не се спира процедурата. А когато пристигнахме, едни от първите думи на Борисов към чакащите хора бяха: "Само не се бутайте".

Гръцка компания ще прави интерконектора Гърция - България

След проведена процедура с обществена поръчка, вече е ясен победителят, който ще проектира и строи газовата връзка с Гърция. Това е гръ...

При посрещането с хляб и сол на Ципрас, Борисов не пропусна да каже, че "това ше ти е обеда" (бел. ред. - запазен е оригиналният изказ), като българският премиер уточни, че "с колегата сме се разбрали, че след неделя ще правим обеди - сега сме в избори".

По време на речите на двамата при копката, Борисов първо благодари на присъстващите свещеници, защото без Бог не можело нищо да се направи, а освен това благодари на Ципрас за сътрудничеството, макар партиите на двамата да са в различни европейски политически семейства. "През годините се наслушахме как ще докараме газ от "Шах Дениз 2". Ние поработихме, тихичко и без самохвалство", констатира българският премиер и помоли присъстващия вицепремиер на Азербайджан да няма пазарлък от тяхна страна, защото "Алиев ми обеща 1,2 млрд. куб. метра газ". Борисов подчерта, че новата връзка има запазен съгласно законодателството на ЕС капацитет и всеки, който иска, може да се възползва.

Борисов обяви и, че "ние в момента си подготвяме магистралите", визирайки газовата инфраструктура, като посочи проектът EastMed. "И нашите партньори не могат да кажат "защо взимате руски газ". Взимаме който е по-евтино", прокламира премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...