X
 
 

Борисов мечтае, Тръмп не говори много конкретно, освен за АЕЦ "Козлодуй" и Черно море (ВИДЕО)

9627 22
Борисов мечтае, Тръмп не говори много конкретно, освен за АЕЦ "Козлодуй" и Черно море (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет
България е „потвърдена” за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски ядрени експерти да видят проекта "Белене". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп. По думите на премиера, той максимално успял да защити българските интереси.

В официалното изявление след срещата, най-важното изречение по енергийните въпроси звучи така: "В тази връзка Съединените щати възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Споделяме виждането за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост”.

"Аз му казах - не мога да хвърля два реактора в реката", поясни министър-председателят специално за "Белене" и какво е казал на Тръмп заради възможността "Белене" да се случи с американска технология.

Всъщност, извън "Белене" - проект, за който официално никой в САЩ не проговори сега, конкретика има за АЕЦ "Козлодуй". Стана ясно, че Вашингтон иска "експедитивно лицензиране и използване на американско ядрено гориво" в "Козлодуй", като съгласно изявлението България е готова на такова партньорство. Освен това, САЩ за пореден път изразяват задоволство от работата по интерконекторите с Гърция и Сърбия – като път за търговия с американски втечнен газ.

Сигурност

Тръмп изрично подчерта, че България купила F-16 т.е. американско военно оборудване, т.е. най-доброто в света. Американският президент заяви и, че Борисов звучи като германец по отбранителните въпроси – заради ангажимента България да отдели 2% от БВП за отбрана още през настоящата година.

В съвместните изявления след срещата направи впечатление следното изречение по адрес на Черно море: "Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност". Припомняме, че поне публично Борисов не желае да има американска военна база на Черно море. Сега обаче конкретно се говори за координационен център във Варна и създаване на 10-годишна пътна карта за двустранно отбранително сътрудничество "за противодействие на морските, кибернетичните и хибридните заплахи в черноморския регион през следващото десетилетие". "Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО", се казва в изявлението за стратегическо партньорство между България и САЩ.

Борисов акцентира върху енергийното "сътрудничество" със САЩ

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма...

По въпроса с базите, в изявлението се казва и, че "Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон "Ново село" и авиобаза "Граф Игнатиево" и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще." Отделно се казва, че ще си сътрудничим със САЩ за унищожаване на различни конвенционални оръжия.

По големите теми – корупция и свобода на словото, има изрично изречение, че САЩ твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб и България не е изключение от тази позиция. Вашингтон подкрепя и борбата с корупцията като фактор, рушащ доверието в институциите и икономическия растеж, а конкретно САЩ "възнамеряват да окажат подкрепа на България в нейните действия за справяне с корупцията, която ограничава икономическия растеж и доверието в обществените институции посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение".

Езикът в изявлението по отношение на външна намеса в българските национални интереси обаче е доста сух: "Съединените щати подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще".

Съединените щати и България поемат ангажимент да провеждат редовен стратегически диалог между нашите две нации през 2020 година и след това, пише в съвместното изявление за финал.

Колко важна беше срещата за САЩ?

Борисов във Вашингтон: Вие тука си се карайте, при нас има място и за републиканци, и за демократи

"В нашата партия Америка (ГЕРБ – бел.ред.) я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на...

"Отнасяйте се добре с него" – така Тръмп говори накратко за Бойко Борисов пред чакащите журналисти. Той заяви, че може и да дойде на посещение в България, но все още не е поканен от Борисов – държавният глава на САЩ изрече тези думи преди същинската среща.

По темата с визите, Борисов е убеден, че те ще паднат и следващата му среща с Тръмп ще е точно за това, но думи в тази насока нямаше от страна на самия Тръмп. Всъщност, много активният специално в Twitter американски президент не публикува нито дума за срещата си с българския премиер. За сметка на това, Борисов каза, че премахването на визовия режим с Канада е ярък пример, че България не създава никакви проблеми. "Президентът Тръмп може по този начин да остане в сърцата на българите за много дълго време", уточни българският министър председател, а официално САЩ казаха, че има напредък, но нищо конкретно като ангажимент за падане на визовия режим.

По данни на Министерството на икономиката за 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. долара, а износът ни е на стойност от над 633 млн. долара (без включване на услугите). По оценка на Българската агенция за инвестиции общият обем на преките капиталовложения на САЩ в България за периода 1996-2016 г. е 1,69 млрд. евро, с което страната се нарежда на 9-о място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  рус телевизия каза, маймуните от сирия ще ги хвърлят в киевска рус!кой ли !!!както беше в босна!!!
 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Мутрите мръсни, вън от БЪЛГАРИЯ! Те не са учили ,че Блгария е била до волга, чувашка и кабардино БГ и донбас с всички бг инженери! ей хора ,дръж те се!България ще бъде винаги велика! Ние сме изтърпяли робства и на края с тези башибозуци сега! Всичко ще бъде платено! Само бг златото е изчезнало!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Боже, колко много простотия се е събрала в тази охранена Мафиотска Мутра !
 • Бай Ганчо 12.1 Бай Ганчо преди 2 месеца Профил на трол?
  Гадни лакоми политици !!
  : 1 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 10, много по-безопасно е с щатско лицензирано ядрено гориво, отколкото с нелицензирано руско! Руснаците са ни освободили от нормалното ни европейско развитие, а по-късно и от висококачествен уран, а сега внасяме рециклиран и нелицензиран от тях за Козлодуй - http ://www .desant.net/show-news/21855/ - а че русия е окупатор, чети "Българската независимост и Русия" - http ://forum.tisitova. виж още ›› com/viewtopic.php?f=27&t=403
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Козлодуй : руска атомна централа + американско ядрено гориво = Чернобил ! Вдяваш ли Тикво на какъв риск излагаш България ? Едва ли, освен ако Винету не му го каже !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  лайнарко, чернобил, както и уралските тецове гръмнаха точно защото работеше с руско гориво - информирай се, преди да дрищиш тъпотии
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  САЩ ни подпомогна: - Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 милиона долара за изграждането на циклотронен център в Българската академия на науките - дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево. - 32 милиона долара за ревитализиране на умиращите български читалища чрез програмата Глобални Библиотеки. – Европа непрекъснато налива пари в България – шосета, метро, селско стоп виж още ›› анство … А някой да е чул Русия да ни е дала нещо? Никой не е, ли? А някой да не е чул какво ни е взела Русия - нормалния човешки живот! За това сме обитатели на европейското дъно!
 • За тъпия Циклоп 9.1 За тъпия Циклоп преди 2 месеца Профил на трол?
  Американският посланник (Джеймс Уорлик) е изпратил писмо до парламента на република България в което иска Васил Левски да бъде постепенно изваден от учебниците по история, като неудобен за световната демокрация. Ето и аргументите му : Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист, отколкото борец за демокрация ...
  : 14 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това писмо го прати руския посланник - недей да лъжеш, келеш!
  : 1 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 млрд. долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството. Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство виж още ›› и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 на сто от състоянието за филантропия. Малко хора знаят, че фамилията Рокфелер повече от век дарява за благородни каузи в България, напр. в началото на 20в. са пресушени блатата около днешния гр. Петрич и е построен цял квартал "Шарон" за македонските бежанци със средствадства на фондация Рокфелер. Със средства на същата фондация е построен „тухления“ биологичен факултет в София. Кога ли нашите бизнесмени ще осъзнаят дълга си към обществото пък камо ли да правят дарения за чужди хора в чужди държави. . .
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  КАКВО Е НАПРАВИЛА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ: Американският президент Уудро Уилсън спасява България от унищожение на 27. 11. 1919 год. ! Планът на гръцкият премиер – Елефтериос Венизелос, шовинист и българофоб да унищожи България, рухва. Той предлага държавата ни да бъде поделена между Гърция, Сърбия и Румъния. Един ден преди годишнината от тежкия за България Ньойски договор, (27. 11. 1919 год.) е м омен виж още ›› тът да си спомним за един човек, който е помогнал за оцеляването на България като държава. Първата световна война е най-големият военен ужас, преживян от човечеството към онзи момент. Почти всички участници в нея, вземат оръжието заради имперските си амбиции – да завладеят повече. Почти, защото България влиза във войната само с единствена цел – да освободи поробените си братя, които все още страдат по чужда асимилационна власт. Именно тази хуманна причина е обяснението за небивалия ентусиазъм, който събира под българските знамена 800 000 войници. Той е обяснението и за бляскавите военни победи по всички фронтове. За съжаление на България, обаче, победата не е за справедливата кауза, а при враговете. Родината ни се оказва в изключително абсурдната ситуация да загуби войната, въпреки че е спечелила всички битки. И както обичайно се случва, победителите започват да делят плячката, мотивирани не от справедливост, а от желание да заграбят повече. Както винаги, победените са осъдени да пият от горчивата чаша на унижението, да затаят злобата и да се готвят за реванш. Тази война обаче е белязана и с нещо различно и положително. Американският президент Уудроу Уилсън. Той е убеден пацифист и като такъв още преди края на войната започва да призовава тя да приключи по такъв начин, че победителите да не изпият кръвта на победените. Неговите призиви предизвикват искри на надежда у загубилите войната и досада у победителите. Гръцкият премиер – Елефтериос Венизелос, шовинист и българофоб, чийто дивизии са победени от българската войска при Дойран, като премиер на страна-победител има план, с който държавата му да направи решителна крачка към мечтаното възстановяване на Византия под гръцки скиптър. Той предлага България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките: Гърция, Кралство на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния. Френският премиер Клемансо, като церемониалмайстор на оркестъра на победителите приема този план и го предлага за одобрение. Съпротива не се е очаквала от никой, тъй като всяка от победените страни е имала твърде много грижи за собственото си оцеляване, а през цялата си история, човечеството е показало, че победителите не ги интересува какво ще стане с победените. Очаквало се този план да бъде одобрен и от САЩ и Президент Уилсън. Този път обаче е малко по-различно. Американската делегация, водена от президента категорично не приема плана на Ванизелос и идеята една държава да изчезне от лицето на земята. Уилсън предлага програма за справедлив и траен мир в Европа, известна още като “14-те точки”. На предложението на Венизелос, Уилсън заявява: “По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало”. “Плана Венизелос” рухва (“Плана Венизелос” е създаден в Москва) Категоричността на американската декларация е шамар в лицето на алчните ни съседи и Русия – вечния враг на България. Президента на САЩ, Уудро Уилсън на 27.11.1919 год. на практика спасява съществуването на България като държава. Днес името на този президент не говори почти нищо на българите, а информацията за него, дълбоко укривана тайна от българските комунисти – слуги на Москва, е оскъдна и невярна. Уудроу Уилсън, двадесет и осмият (1913 – 1921) президент на САЩ е пацифист, който е направил неоценимо много за да я има днес България и името му трябва да бъде извадено от мъглата на забравата. Поклон пред паметта на Президент Уудроу Уилсън!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Какво не е направила Америка за нас - не ни е освободила от РУСКО РОБСТВО!
  : 3 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Николай Ненчев: България е превърната в явочна квартира на руски шпиони Борисов опитва да омилостиви Русия, но това не може да се случи https ://faktor.bg/bg/articles/nikolay-nenchev-1-2 Нелеп и неуверен в САЩ, Каракачанов не приличаше на натовски министър, дори и на балкански войвода Съвсем не е случайно, че за създаването на координационен център за натовски кораби в Черно море съобщ виж още ›› и Борисов, а не военният министър https ://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-nelep-i-neuveren-v-sasht-karakachanov-ne-prilichashe-na-natovski-ministar-dori-i-na-balkanski-voyvoda
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Прав е 4, крайно време е руските бази Атия и Камчия, където не пускат българи, да станат натовски бази! Ние член на НАТО ли сме, или на РФ?
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Точно така!
  : 5 !
Нагоре