Борисов: На всяка среща питам къде е президентът, имаме прекрасен тон с него

3925
Борисов: На всяка среща питам къде е президентът, имаме прекрасен тон с него
Снимка: БГНЕС

До този момент с президента Радев имаме прекрасен диалог. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако аз или мой министър е уронвал неговия престиж. Ако тръгна със същия тон и със същите аргументи с т. нар. "беквокали", не знам сега дали Йончева е "беквокал" по право ли е в парламента. Ако тръгнем по тази плоскост, аз мисля, че те (БСП - бел. ред.) първи започнаха. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с журналисти в резиденция "Евксиноград" преди днешното изнесено правителствено заседание.

"Ние сме показали максимално държавническо отношение на всяко едно посещение. На всяка среща питам къде е президентът и ако го няма, го викам да дойде. Няма случаи, в които да не съм започнал с поздрави към държавния глава. В деня, в който той е направил това изказване, аз му се обадих да си стиковаме програмите за посещенията. На този ден му се обадих. Прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една цел - държавата да е спокойна. Ни най-малко съм усетил нотка, че някой се готви на война с нас", коментира още министър-председателят по повод изказванията на Румен Радев от 2 октомври, че ако от ГЕРБ търсят война с него, ще я получат.

Не знам на президента дали му харесва законотворец да е човек, обвинен за купуване на гласове, попита риторично Борисов по отношение на депутата от БСП Манол Генов, който се сдоби с обвинение за търговия с вот. Като коментираш едното, коментирай и другото - затова си на върха. Аз съм му казал за самолетите да се търси решение в парламента. Колкото опасно е да падне кабинет, толкова е и опасност да падне президент. Това означава за всички отвън страхотна нестабилност. Пресцентърът на господин Радев в лицето на госпожа Йончева ме напада по пет пъти на ден, заяви още Борисов.

"Кумгейт" и оставката на Делян Добрев

Борисов и румънският премиер откриха нов ГКПП на Дунав

Българският премиер Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Откриването на пункта е в ...

За БСП властта винаги е била пари. Делян Добрев е безспорен професионалист. Реакцията на партията е разбираема. Всички знаят кои са БСП. Неслучайно стигнаха до президентски избори и издигнаха кандидат на думи. Не бих ги коментирал. Разговарях с Делян Добрев, ние сме длъжни да покажем, че оставката е морален акт. Партията поиска Добрев да остане в редиците на партията, той е добре дошъл, поясни премиерът по скандала в "Кумгейт" в Хасково.

БСП спазват тактиката да унищожиш един човек с добре подбрани истини за него. В разговора ми с Делян Добрев аз усетих, че той иска да покаже такъв морал, подавайки своята оставка, посочи Бойко Борисов.

Той даде примери с финансовия министър, където жена му била във финансовото министерство много преди него. Идвайки обаче на управление, той я уволнява, поясни премиерът.

Той каза, че е морално кметът на Хасково да си подаде оставката и да се направят нови избори там. Не знам дали Делян Добрев иска да става кмет на Хасково, каза Борисов.

Международната обстановка

Борисов настоява в Талин да влезем в Шенген

Газовият ни хъб става много важен за Европа, а по критерии България е най-надеждната граница на Шенген. Това бяха акцентите в изказване...

Усилията ни дават успех да успокояваме Балканите. Картините на насилие в сърцето на Европа никак няма да отшумят или ще свършат. Толкова е тежък светът, на Балканите ни признаха, че политиката за единство е правилна. Сега са доволни, че на Балканите не просто не ги тормозим, но не им създаваме проблеми - стъпка по стъпка, с такт и дипломация. В Сърбия се огорчени от това, което каза Европейската комисия за тях и за Испания, обобщи Борисов по темата с интеграцията на Западните Балкани и ситуацията в Европа. Срещите с балканските лидери показват воля за единност, за европейска интеграция.

За всички е ясно, че докато сме Велика Събрия, Велика Македония, Велика Елада, Велика България, останахме най-бедните в ЕС с всички проблеми. Да не би Брюксел да ни е пречил да си направим мостове КПП-та?! Всички са наясно, че колкото повече се борим за целите си в Брюксел, те ще станат. Целият регион трябва да е търговия. А ние през нашите газопроводи да си взимаме транзитната такса и да ги транспортираме. 

Положението в държавата

Смятаме всеки ден с колко да увеличим парите за армията и МВР. Самолети, та самолети, а влакове не са ли нужни?! Когато заведете децата на училище или детска градина, то е ремонтирано и осветено. Сега трябва да се помисли за самото обучение. Виждате, че децата са във Facebook и в мрежата, ние трябва да отговорим на това предизвикателство. В същото време те трябва и да четат. Работата с компютър дори не е плюс в CV-то, тя е необходимост, коментира темата с образованието като приоритет на ГЕРБ премиерът.

Варна иска булеварди, Пловдив - обходи, прави се пътят "Ахелой-Поморие". Ще направим още един мост до Русе, ще направим и на Никопол. Ръст на икономиката, милиарди са приходите в бюджета, безработицата е 5%, няма работници за бизнеса, всички го казват. Строи е навсякъде, да сигурно има зрънца навсякъде. Вдигаме, вдигаме, вдигаме и все не стига, а стотици милиони се дават. Всеки иска, сега вече ще донадградим. Сега ще застуди. Ще започнете да показвате студени купета, навеяни вагони със сняг, тогава питайте президента не е ли по-добре да купим влакове, посъветва журналистите премиерът.

Борисов: България не е риск за еврозоната и заслужава да влезе в "чакалнята"

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“, защото отговаря на всички критерии за това. Това подч...

Сблъсъкът ГЕРБ - БСП

БСП брутално говорят. Аз действително ще загубя един ден контрол върху партията, но да се браним от тях. Апелирам към всички за повече такт и внимание. Много крехко е всичко. Морално ли е, законотворец на БСП да купува гласове за изборите? Когато капе живо месо от нас, от най-доброто, което имаме, партията се съпротивлява, действително, за да може тя да оцелее. Цветанов върши прекрасна работа, проблемът на другите партии е, че нямат такъв човек. Моят ангажимент е кабинетът да работи в синхрон с парламента, заяви Борисов.

Скандалите с "Дунарит" и "Емко"

Пратих Караниколов да се срещне с избрани от протестиращите хора пред Министерски съвет, очаква се утре, вдругиден да им върнат лиценза, категоричен бе Борисов по темата с отнетия лиценз за търговия на оръжейни заводи "Емко", което изкара работници на протест под прозорците на властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика