Борисов нарежда, НС изпълнява: Закриха комисията за намеса на Русия и Турция

3085
Борисов нарежда, НС изпълнява: Закриха комисията за намеса на Русия и Турция
Снимка: БГНЕС

Дословно следвайки "нареждането" на премиера Бойко Борисов, парламентът закри временната комисия, която трябваше да установи дали има намеса на Турция и Русия у нас. Решението беше взето със 122 гласа "за", 4 "против" и 7 "въздържал се".

Само седмица след като беше създадена комисията, Борисов разкритикува депутатите, че тъкмо бил затоплил отношенията с двете държави, а сега има нови усилия за прехвърчане на искри. Премиерът призова народните представители да преразгледат решението си за създаване на такава комисия. Така днес законодателната власт в лицето на депутатите послуша нареждането на изпълнителната власт в лицето на Борисов и закри комисията, просъществувала само няколко дни.

Депутатите ще обсъждат руската намеса във вътрешните ни работи след празниците

Темата за парламентарната комисия относно намеса на Руската федерация и Турция ще дискутираме след празниците. Това заяви в парламента ...

До създаване на звеното се стигна по инициатива на ДПС, след като турското посолство потвърди информацията, че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция. По време на дебата имаше куп предложения - от това комисията да разследва евентуалната намеса на всяка една чужда държава в България, до това да се разследват както предположенията за финансиране на медиите на Пеевски от Русия и връзките му с контрабанда на цигари в Турция, така и да се проучва влиянието на всички неправителствени организации върху държавата, включително "Америка за България".

Миналата седмица на първото си заседание комисията не се саморазпусна, въпреки че точно това беше първоначалната идея. Депутатите обаче си „измиха ръцете“ и решиха да представят доклад на Народното събрание за закриването ѝ и така избягаха от отговорност.

По време на дебатите днес, 23 март, независимият депутат Велизар Енчев поиска от ГЕРБ да замълчат и гузно да сведат глава пред тези депутати, които били против създаването на комисията.

“Тази комисия беше създадена в разрез с политическия морал. В създаването и закриването на комисията той съзря налагането на премиерска диктатура”, коментира той. Енчев обаче поиска да се създаде комисия за въвличане на България в „мръсната иракска война”.

Борисов умира от страх, че ще засегнем Русия и Турция с нова парламентарна комисия

От комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика няма да излезе нищо добро. Това заяви премиерът Бойко ...

От Патриотичния фронт отхвърлиха идеята за закриване на комисията, защото нейното съществуване щяло да допринесе за еманципацията на външната ни политика от големи братя. Патриотите поискаха да се преименува комисията и тя да проучи въобще влиянието на чужди държави във вътрешната ни политика.

Красимир Янков от БСП обясни на патриотите, че в страната имало институции, които работели по вмешателството на чужди държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика