Борисов: Народът ни избра, народът го поиска - оттегляме Конвенцията

3694
Борисов: Народът ни избра, народът го поиска - оттегляме Конвенцията
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството оттегля спорната Истанбулска конвенция. Документът предвижда мерки срещу домашното насилие, но породи дискусия и страхове в обществото, че с него се легализират гей браковете и т.нар. "трети пол“.

Според противниците на договора тези моменти дават поле за твърде много интерпретации, включително легализация на хомосексуалните бракове и въвеждане на така наречения "трети пол". Бяха организирани протести както в подкрепа на ратификацията, така и против нея.

"Фолклорен" протест срещу Истанбулската конвенция

Поредна демонстрация срещу Истанбулската конвенция се проведе в София в неделя. Проявата пред Народния театър „Иван Вазов”...

Конвенцията беше заклеймена от Светия синод, както и от редица политици и общественици. След шумния публичен дебат премиерът Борисов каза, че конвенцията ще бъде ратифицирана единствено след абсолютен консенсус в българското общество.

"Така, както звучи и така правителството го прие, само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа, неведнъж, и сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска", заяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

По думите му сега и Конституционният съд ще се произнесе по тази тема.

"Можем спокойно, когато са оттеглени, да водим дебати или да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претегли всичко, което е за и против", разясни премиерът и допълни, че с този акт ще приключи една тема, по която управляващите са били несправедливо обвинявани.

Протест срещу Истанбулската конвенция във Варна

Пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично” граждани от Варна организираха протест срещу ратификацията на Истанбулск...

В същото време депутатите отхвърлиха предложението на БСП да се свика национален референдум за ратифицирането на конвенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика