Конституционният съд ще преценява Истанбулската конвенция по искане на ГЕРБ

1945
Конституционният съд ще преценява Истанбулската конвенция по искане на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция (ИК) с Конституцията, предаде БГНЕС.

Искането беше внесено от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Над 40 организации осъдиха позицията на Румен Радев срещу Истанбулската конвенция

45 граждански организации и фондации изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев "силно обезпокоени" от позицията му по отношени...

Кирилов обясни, че основанията за искането са записани в Конституцията и в Закона за КС.

Искането е подписано от 75 депутати от ПГ на ГЕРБ. Към искането са приложени и всички получени в НС становища по Конвенцията.

„Първо сме анализирали всички отрицателни становища, а след това сме дали и нашите аргументи "за". Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии. Разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействията с Конституцията“, коментира още Данаил Кирилов.

Смятаме, че КС с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали ИК съответства на Конституцията, подчерта той.

Припомняме, че в края на януари стана ясно, че Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да сезира Конституционния съд по въпроса с приемането на Истанбулската конвенция, който предизвика остри реакции "за" и "против" през последните седмици.

Референдум за Истанбулската конвенция ще струва около 30 млн. лева

За нас фокусът е върху парите, които биха отишли за референдум дали да ратифицираме Истанбулската конвенция. Тези пари биха се похарчил...

Тогава Данаил Кирилов обясни, че по закон КС се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", мотивира се Кирилов.

Съдът ще трябва да "отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена".

В ГЕРБ смятат, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и "негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат". Кирилов подчерта тогава, че в ГЕРБ не мислят, че нещо в Конвенцията противоречи на Конституцията.

Все пак имало два варианта – ако противоречи да се измени Конституцията или да не се приеме Конвенцията. "В устава на ГЕРБ са заложени християнските ценности и нямаме намерение да се отказваме от тях", отговори Тома Биков на въпрос дали ще се съобразят с мнението на няколко църкви и мюфтийството, които се обявиха срещу конвенцията. Биков каза, че в ГЕРБ се надяват да успеят да обяснят желанието си за ратифициране на Конвенцията срещу насилието над жените на религиозните общности.

ВМРО: Ако ратифицираме Истанбулската конвенция, ще трябва да се променя конституцията

Над 20 закона, включително и българската конституция, ще трябва да бъдат променени, ако ратифицираме Истанбулската конвенция. Това заяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика