Борисов настоява в Талин да влезем в Шенген

8080
Борисов настоява в Талин да влезем в Шенген
Снимка: Facebook Бойко Борисов

Газовият ни хъб става много важен за Европа, а по критерии България е най-надеждната граница на Шенген. Това бяха акцентите в изказването на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Талин, където участва в Среща на върха в областта на цифровите технологии, съобщиха от правителствената пресслужба.

По отношение на Шенген и еврозоната, българският министър-председател изтъкна, че страната ни е покрила всички параметри, тези въпроси трябва да бъдат изговорени с всички и да се постигне консенсус. "По критерии България е най-надеждната граница на Шенген, финансово-икономическите ни показатели са пример, борбата с контрабандата и корупцията също", каза Борисов. Той изтъкна ръста на икономиката, стабилния фискален резерв, нулевата инфлация, ниската безработица. "Трябва да продължим да си вършим работата в България", категоричен беше премиерът.

Борисов за напрежението в коалицията: Те така си се закачат

Няма търкания в коалицията, декларира премиерът Бойко Борисов след среща с партньорите си от "Обединени патриоти". В разговорите в Мин...

Борисов дори е представил проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон пред холандския премиер Марк Рюте в опит да го убеди да промени позицията на страната си против влизането ни в Шенген. Лидерът на ГЕРБ се е похвалил и с борбата с контрабандата. Припомняме, че по тази тема вътрешният министър Валентин Радев буквално обяви, че властите хващат все по-малко контрабанда, защото борбата е толкова успешна, че всъщност няма контрабанда. Рюте пък отговорил, че България е на прав път.

Премиерът обеща, че още следващата година ще има резултати от работата по електронното правителство и намаляването на административната тежест. Министър-председателят посочи Естония, която организира форума днес, като добър пример в тази сфера.

На въпрос за общата европейска отбрана премиерът Борисов отбеляза, че това е добра стъпка за България. "Преди няколко месеца, когато заговорихме за обща европейска отбрана, беше като ерес, а сега вече френският президент говори за общи европейски сили. Постепенно в Европа се разбира, че никой не би ни мислил повече доброто от самите нас и че ако ние самите не се пазим и не се мобилизираме да го правим като обща европейска сила, ще бъдем лесна плячка", каза министър-председателят. Той обърна внимание на военната индустрия в ЕС, където могат да се кооперират високите технологии и възможностите, които включително България има - и в корабостроителното дело, и в производството на сухопътни машини, и в тяхната реновация.

"Газовият ни хъб става много важен за Европа", добави премиерът Борисов.

Борисов: Когато стане криза отвъд океана, веднага се отразява на Европа

Поздрави на Ангела и на Зеехофер. Те направиха за пореден четвърти път убедителен резултат. Иначе проблемите ги има като във всяка една...

По думите му България трябва да поеме търговията на газ от юга на европейския газов хъб "Балкан". Според Борисов е нужна и повече гъвкавост при взимането на финансови, икономически, енергийни и други решения в Европа.

Борисов изрази очакване всички негови колеги да приемат поканата да участват в Срещата на върха в София на тема „Западни Балкани“, която ще се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com