Борисов опроверга опасенията - не призна вина на България за депортираните македонски евреи

2099
Борисов опроверга опасенията - не призна вина на България за депортираните македонски евреи
Снимка: Screenshot

Въпреки спекулациите, разбунили българското политическо пространство, че премиерът Бойко Борисов ще се извини в Скопие за депортираните в лагерите на смъртта 11 000 евреи от Тракия и Македония, това в крайна сметка не се случи.

Борисов беше атакуван от редица общественици и политически лица, включително негови коалиционни партньори, че едно евентуално извинение би означавало признаване на вина, която България няма.

Радев: Спасяването на българските евреи е безпрецедентен акт

В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си постижения със спасяването на своята еврейска общ...

Днес Борисов, заедно с македонския си колега Зоран Заев, е в Скопие, за да почете паметта на депортираните преди 75 години македонските евреи.

Макар България да се гордее с това, че е единствената страна в Европа, спасила евреите си, тя често е обвинявана за смъртта на 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Причината това да се случи обаче е, че евреите в управляваните от България територии не са имали български паспорти и не са били под нейна юрисдикция.

"Само ако се опитаме да се върнем назад във времето, да си представим онези хора - нацистите, и какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества... В събота в една от най-големите синагоги в Европа - в София, имаше тържество, на което бяха представители на еврейските комитети по света и тогава направихме дълбок поклон пред българския народ, който е успял да спаси 48 000 евреи", започна речта си Борисов.

"Разбира се, ние много скърбим, и затова днес сме тук, защото всеки човешки живот не трябва да го забравяме. А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко кръвопролитни събития. Затова трябва да изведем изводи - да разберем, че на Балканите трябва да градим и да работим заедно и всичко това да остане в историята. Ако, пази боже, допуснем пак подобни събития, значи сме много глупави. Така че - светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова ние сме дошли, за да скърбим и да почетем заедно с македонския народ онези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина", заяви още Борисов.

Патриарх Неофит получи почетния знак "Шофар" заради спасяването на българските евреи

Българският патриарх Неофит почули от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в Бъл...

"Днес се събрахме, за да си припомним за онези, които загубиха живота си в едно лудо време. Геноцидът над евреите беше борба на деструктивни сили срещу любовта, приятелството и човешкото. Нашата сплотеност в тази почит е повече от символична. Омразата не е нашият избор - подкрепата, съдействието и приятелството са нашите цели. Ние ще продължим да помним, за да не се повтори случилото се никога", заяви от своя страна македонският премиер Зоран Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика