Борисов открива форум за регионалната интеграция на Балканите

509
Борисов открива форум за регионалната интеграция на Балканите
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка ще открият днес форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

На конференция в Националния дворец на културата по покана на българския премиер ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов

Днес (5 декември) в Софийски районен съд ще се проведе второто заседание по гражданското дело - журналистката Елена Йончева, сега депут...

Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Бъдещето на Коридор №8

Една от темите, която със сигурност ще бъде засегната, е коридор №8. Той трябва да свърже България с Албания през Македония.

По време на неотдавнашните си разговори със Зоран Заев в Струмица, състояли се на 23 ноември, премиерът Борисов заяви, че Коридор №8 ще свърже Европа с Азия. Той го сравни с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора. Надявам се през следващите години строежът на Коридор №8 да стане необратим, заяви тогава той. „Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той може да се реализира... Това е тема, която е сигурно, че ще стане, защото е осъзната от всички... Направено е доста по трасетата на Коридор №8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи“, каза в Струмица Борисов.

Борисов благодари на членовете и симпатизантите за ЧРД на ГЕРБ

Благодаря на всички членове и симпатизанти на политическа партия ГЕРБ за усилията, които вече 11 години полагате, за да може страната н...

На срещата в София от македонска страна, освен премиерът Заев ще участва и вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси Кочо Ангюшев. Преди пристигането си в София той заяви: „За какъв бизнес, за какъв обмен на стоки и капитали можем да говорим, когато от Скопие от София или от Скопие до Тирана за 200 км губиш 5 часа“.

В Република Македония, която се намира в центъра на Коридор №8, от години се работи активно по проекта. Скопие със средства от държавния бюджет построи пътя Гостивар-Кичево през Мавровската планина. Работи се и по отсечките Охрид-Кичево – един магистрален път, който е пред приключване и Гостивар-Тетово. Страната е поела ангажимент към Световната банка и с изграждането на 60 км от отсечката Куманово-Крива Паланка. В Македония разчитат, че след подписването на договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г., евтини европейски кредити, с помощта на които Коридор №8 ще стане реалност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика