Борисов: Популизмът не е довел никоя държава до добро, Гърция е пример

2464
Борисов: Популизмът не е довел никоя държава до добро, Гърция е пример
Снимка: БГНЕС

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

На въпрос от страна на студентите как успява със партията си да управлява България и да я води до такива успехи, както и какви съвети би дал, Борисов коментира: „Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление“. „Това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи, но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера. Ние сме си извадили поуки“, добави той.

Борисов за "Суджукгейт": Аз имам кръвно, суджук не ям

С доста яден коментар премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов блесна за пореден път, когато трябва да даде обяснение по даден скандал. ...

„Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии. Те са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външния дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате. А те са много ясни“, каза още премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа. „Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате“, допълни той.

Договорът за добросъседство дава европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония и отваря пътя им за НАТО веднага, заяви той във връзка с Договора за добросъседство между България и Р Македония, предаде Фокус.

„След политическите кризи там, аз проведох среща и с колегата Никола Груевски, и с премиера Зоран Заев, и с президента Георге Иванов, надявам се както в нашия парламент вчера единодушно се гласува текста по декларацията за Договора, така и в Скопие да подпишем този договор. Той е изключително толериран от ЕК, от посолствата на САЩ в София и Скопие, защото дава европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония, отваря пътя за НАТО веднага“, добави премиерът.

„Искам специално да подчертая, и в разговорите ми с Алексис Ципрас в Гърция, това не е Договор срещу никого. Това е просто Договор за добросъседство между нашите две държави, тъй като България първа призна Македония като държава, покойният президент Жельо Желев. Убеден съм, че в Бивша Югославска Република Македония един ден ще има улица или булевард на негово име“, каза Борисов. „Истински се надявам, почвайки с тези смели крачки, това правителство и опозиционните парии в Скопие, да разрешат проблема и с името с нашите съседи от Гърция“, заяви министър-председателят.

На 2 август Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на Гоце Делчев

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще се поклонят на гроба на Гоце Делчев на 2 август. Тогава в западната ни...

С Румъния и Гърция ще направим смесено заседание на Министерски съвет във Варна през месец октомври, заяви Борисов.

„Стигам до Западните Балкани и Берлинския процес. Благодаря на премиера Джентилиони, на канцлера Меркел, президента Маркон, които ме поканиха като специален гост по Берлинския процес и разширяването на Западните Балкани. Това е един процес от 2014 година. Вървеше много бавно, много неефективно. В последните месеци за наша радост на всички в Балкани темата беше сериозно поставена на масата и подписана“, заяви Борисов.

По думите му присъединяването на Балканите минава през инфраструктурата между всяка една от държавите. „Това са жп линии, магистрали. Това са жизненоважните неща, които в момента ги няма. Благодарен съм на канцлера Меркел и президента Макрон, че включиха и България към този процес, защото връзката Белград-София, Скопие-София, Тирана-София оттук съответно имаме магистрала София-Бургас, София-Солун, София-Истанбул, през Дунав мост 1 и 2, всъщност няма да повторим проблема на бивша Югославия. Там се работеше само за съединяване и присъединяване вътре в рамките на тези 6 страни, които бяха в Берлинския процес. Включването на Коридор №8 Скопие-София и влизането в АМ „Струма“ дава излаз вече и по посока на Гърция, и по посока на Турция, Румъния. България става един много важен транспортен комуникационен център със своите жп линии, магистрали и пристанища. Всичко, което говоря, е факт“, допълни Борисов. Той подчерта, че това е станало или е пред завършване.

„Водихме доста дълъг разговор с румънския премиер, защото всичко това трябва да се прикачи и към Дунавската стратегия на Австрия, Румъния и България плюс Черноморската зона и стратегия. България сега поема председателство, след нас е Австрия и след това е Румъния. Автомагистрала „Хемус“ се явява основна задача на нашето правителство от следващите години, за да може целият този транспортен и комуникационен трафик да се възползва и от пристанищата на Варна, и от тези на Констанца, и от Дунава може да отиват до Германия“, посочи премиерът и уточни, че с премиера Ципрас и с президента Вучич преди седмица в Солун са направили една тристранна среща.

„Дойде и Жан-Клод Юнкер и не сме си правили съчинения на желанията. Много реално е да стане. Пристанищата на Солун, Александруполис да ги вържем с магистрали и жп линии с бургаското и варненското пристанище и Русе. Румънският премиер има изключително голям интерес по темата и за да сме по-близко до нея, октомври месец ще направим смесено заседание на двата Министерски съвета във Варна – румънския и българския. Ще поканя и колегата Ципрас, защото трите държави заедно ще имаме голям шанс по плана Юнкер и с еврофондовете, които имаме, следващите години да го направим“, добави той.

Борисов: С подписването на Договора за добросъседство отваряме нова страница в отношенията ни Македония

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгр...

„Много съм щастлив, че лидерите на ЕС и най-мощните държави в него приеха плана за Западните Балкани и съответно за целите Балкани с тези няколко проекта. Моите опасения са, че ако на Балканите, на младите не им се даде перспектива следващите години, всички, които могат, ще напуснат в посока Европа, Америка или друго място. Почнат ли да напускат младите хора, след това е много голям проблем за икономиката на тези страни. България в това число в момента страда изключително много за работници“, каза още Бойко Борисов.

„Хемус“ е най-важното нещо за Северна България и трябва да бъде направена, допълни Борисов. „С въвеждането и на ТОЛ системата догодина, мисля, че финансирането е осигурено. Хубава ни е България, но точно по средата планината много трудно се преодолява. Нямаме избор“, посочи Борисов. Според него ще се положат всички усилия да бъдат свързани София и Варна.

„България страда в момента, страда изключително много за работници. Преди няколко дни се срещнах с работодателските организации и всичките те изпитват изключителна нужда от кадри в сферата на туризма и обслужването, в металургичната промишленост“, коментира премиерът. „В момента съм оптимист. С президента Макрон няколко пъти в последния месец се срещахме. На всяка среща съм използвал времето да му разказвам и да му говоря за това, което става на Балканите, с нашите съседи в Турция. От другата страна на Черно море, ако тръгнете направо, ще стигнете до Крим по морето“, допълни Борисов. По думите му на 24 август френският президент ще дойде в България, за да може сам да се убеди и да види това, което сме постигнали и това, което искаме да постигнем.

„До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси“, съобщи Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика