Борисов: Преговаряме с Китай за АЕЦ "Белене", всяка страна проявява твърдост

4581
Борисов: Преговаряме с Китай за АЕЦ "Белене", всяка страна проявява твърдост
Снимка: Правителствена пресслужба

С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин. Това каза пред журналисти в Дубровник министър-председателят Бойко Борисов.

„В момента за около 800 млн. долара е износът на България към Китай при 1,5 млрд. от Китай към България. Няма да се учудя, ако докрая на годината Китайската народна банка ще открие и свой център в София за финансирането на всичките ни проекти“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Скоро ще подадем документи за търга за АЕЦ "Белене", заявиха от "Росатом"

Генералният директор на Държавната корпорация "Росаом" Алексей Лихачов заяви, че все още не са подали документи за участие в търга за...

Попитан дали Китай е склонен ли да отстъпи от изискването си за държавни гаранции при строежа на АЕЦ „Белене“ или България да отстъпи от заявката си, че няма да предостави държавна гаранция, премиерът заяви: „Неотстъпчиви сме по тази тема, защото и до ден днешен теглим и от това, което преди са подписали други правителства. За „Мариците“ имам предвид. Предлагаме по-модерните, приети в Европа начини на работа – това е публично-частното партньорство, смесените компании, инвестиционните проекти. Тази среща се провежда на фона на срещата ЕС-Китай от преди няколко дни в Брюксел“.

Той уточни, че с Китай преговарят за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин. „Те имат такъв тип мислене, че когато има държавна гаранция, това си е сигурно и утре са готови да почнат да строят, ако сложим държавна гаранция. Аз лесно мога да си припиша такъв успех, но след 10 години някой следващ може да му белят косите, като на мене сега да държим приемлива за хората цена за тока и държавата да дотира скъпия ток, произведен от тези мощности“, допълни той. Според него това е изключително изгоден за Китай проект, политически, геостратегически. „За първи път Китай в ЕС да строи централа. Ако ме питате мен, това би се обявило при едно посещение на президента Си Дзинпин. Да не забравяме, че там огромната власт е на китайската комунистическа партия и лично на нейния ръководител. Почти съм убеден, че ще бъде в България тази година, така че нека да оставим и на президентската среща ние да сме подпомогнали в тази посока“, каза още Бойко Борисов.

От думите му стана ясно, че нито България, нито Китай за момента са склонни да отстъпят от исканията си за АЕЦ „Белене“.

Трайчо Трайков: Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша

Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша, когато започне да произвежда енергия. Не вярвам да се намерят инвеститори при условията, които ...

Бойко Борисов се срещна с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. Разговорът между двамата правителствени ръководители се състоя в рамките на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник.

В рамките на срещата беше обсъдено сътрудничеството в областта на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство, предаде правителствената пресслужба. Дискутирани бяха и възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите между двете държави. Бойко Борисов изрази надежда, че още тази година е възможно да има посещение на китайския президент Си Дзинпин у нас и ще бъдат постигнати още конкретни договорености с Китай, особено в сферата на земеделието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика