Борисов се надява санкциите спрямо Русия да бъдат отменени скоро

5870
Борисов се надява санкциите спрямо Русия да бъдат отменени скоро
Снимка: БГНЕС

България прави всичко възможно, за да се възстановят нормалните отношения с Русия. Надявам се, че санкциите срещу Русия ще бъдат отменени скоро. Те водят до загуби за всички и не могат да донесат нищо добро на която и да е икономика. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за руската информационна агенция ТАСС. 

"Опитваме се да направим максимума за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от чието разрушаване търпим загуби", казва министър-председателят.

По думите на Борисов между държавите съществуват две нива на взаимоотношения - исторически, които са неподвластни на външно влияние, и политически, които зависят от конюнктурата на деня. "Не зависят от политиците историческите връзки, отношенията на дружба и чувството на признателност на българския народ към руския народ, които идват от Освободителната война (1877-1878 г.), подчерта Борисов. "Ние сме православни християни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки", каза премиерът.

Що се отнася до политическите отношения, те "се изменят във връзка с глобалните промени".

"Преди 25 години ние се намирахме заедно в Съвета за икономическа взаимопомощ, във Варшавския договор, а сега ние сме на южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия настъпиха съществени промени и сега ние сме в Евросъюза. България също е член на НАТО и ние провеждаме военни учения с партньорите от алианса на своя територия. Всичко това естествено, че влияе на двустранните политически отношения", добави ръководителят на българското правителство.

"Надявам се обаче на нормализиране на положението и на отношенията", отбеляза Борисов, които изреди визитите в Русия на няколко български министри.

По данъчна декларация Виктор Понта изглежда по-богат от Бойко Борисов

Съпругата на румънския министър-председател Виктор Понта е изкарала 74 400 евро през 2014 г. като евродепутат, а той едва 16 700 евро п...

Българският премиер вижда перспективи за развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, търговията и селското стопанство, където има голям нереализиран потенциал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика