Борисов сравни управлението си с това на Великобритания и Италия, няма да търси мир с БСП за бежанците

2586
Борисов сравни управлението си с това на Великобритания и Италия, няма да търси мир с БСП за бежанците
Снимка: БГНЕС

Оставката на втория кабинет на Бойко Борисов не е популизъм и то в светлината на бежанската криза. Такова внушение направи самият Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата от заседанието.

За да подкрепи тезата си, Борисов даде пример с Великобритания и Италия. Според него Brexit показал как реалистите отстъпили, защото това била ролята на народа, но сега тези, които искаха Brexit, "се оплитат и не знаят какво правят". Припомняме, че британското правителство се води от Тереза Мей, която беше вътрешен министър в правителството на Дейвид Камерън – човекът, който обеща референдум за Brexit и според много анализатори това обещание му спечели мандат начело на изпълнителната власт на Великобритания.

Борисов в типичен стил иронизира темата с новите бежански лагери

Стана така, че сме виновни, че над 200 милиона (бел. ред. - лева) вече са ни по сметките, сега чакаме и другите. Това можах само да раз...

"В Италия премиерът им представи програма, според която счита, че Италия ще се управлява по-добре и ще излезе от кризата. Знаете, че осем техни банки са на ръба. Обединиха се по-малките партии и Ренци подаде оставка. Разбира се, пое отговорност да мине бюджетът. Ние това го направихме по същия начин", каза още Борисов.

Същевременно премиерът в оставка обяви, че нямало да приеме да има съгласие с БСП и Корнелия Нинова за бежанците. "Аз внимателно слушах госпожа Нинова, която вече започва да говори по темата за бежанци да се постигнело съгласие. Ами ние една година настояваме за съгласие по темата бежанци! Има два вида справяне – едното е нехуманно и невъзможно, защото дори и през Унгария, ако не ме лъже паметта, 30 хиляди са минали, въпреки оградите. Но, виждате, постепенно, макар и бавно, Европа се съвзема, прилага мерки и накрая ще се справи. Една година ние точно това обяснявахме, молехме, пари издействахме, ежедневно работехме, ежедневно. Изведнъж се сетиха сега: „Ами дай да се помиряваме по тази тема“. Ние ви искахме помирение много пъти, сега ще носите отговорност и ние по същия начин ще ви питаме, и ще чакаме да видим как по-добре ще се справите и с какви по-различни методи от нашите", са думите на лидера на ГЕРБ.

Борисов даде обяснение и за 160-те млн. евро. По думите му трябвало незабавно да бъдат преведени 202 млн. лева, защото "това ни беше договорката с г-н Юнкер", а ЕК да предостави останалите след това. Припомняме, че според официално обяснение на ЕК правителството на Борисов вече е поискало още 50 млн. евро и сега се прави оценка дали това искане е релевантно. "Можеше спокойно да кажат: „ГЕРБ са успели 202 милиона лева да докарат за страната, ние ще докараме, примерно, 500 милиона“. Да ги осигурят – ще ги аплодираме", завърши Борисов задочната реплика към Корнелия Нинова в типичен стил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика