Бял дим над СОС! Общинският съвет с временен председател (СНИМКИ и ВИДЕО)

6226
Бял дим над СОС! Общинският съвет с временен председател (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет постигна примирие и временна договорка за избор на председател на местния парламент в лицето на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

Това потвърдиха представители на всички политически групи в Столичния общински съвет, без тази на "Има такъв народ". Очакванията са осмата процедура по избор на пръв сред равни навръх 8 февруари да завърши с успех.

"С удоволствие мога да съобщя, че постигнахме споразумение за по-шикор консенсус за разрешаване на кризата в СОС. Ще подкрепим Цветомир Петров за председател с цел да отпушим работата на съвета", започна проф. Вили Лилков от "Синя София". Припомняме, че той бе един от основните инициатори на преговорния процес между всички групи в последните три месеца.

Още: Новият кандидат за шеф на СОС: ГЕРБ и БСП бяха съгласни, че съм консенсусна фигура

Стана ясно още, че изборът на Петров ще бъде само до месец юли, когато приключва политическия сезон и преди началото на лятната ваканция през август. По думите на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера това е вид тестов и изпитателен период, като подчерта още, че не става въпрос за ротационен принцип при поемането на поста пръв сред равни.

"Длъжен съм да кажа, че няма коалиции, няма мнозинство, никой не дава подкрепа занапред - това е просто преодоляване на административна пречка. Сглобки няма", кагегоричен бе Контрера.

Още: Иван Таков: София е сложена на масата на ротацията, СОС се превърна в мазен тепих за дребни пехливански борби

Част от групата на "Възраждане" също ще подкрепи Цветомир Петров, но ще останат опозиция занапред в работата в комисиите в СОС. Още преди дни в публичното пространство се появиха информации, че общинските съветници на проруската партия са разделени по отношение мнението си за работата на СОС като цяло, а председателят на групата им Диян Николов трудно удържа вътрешния баланс и единност на групата.

От своя страна коалицията около Ваня Григорова и Иван Таков също потвърди, че БСП е "за" временната формула за отпушване на работата на столичния парламент. "Всякакви спекулации, че има съглашателство, сглобки, коалици и т.н., са неверни. Това не бе лесно решение, но имаме отговорност към града", подчерта лидерът на групата на социалистите Иван Таков.

ГЕРБ обърна палачинката

Основната опозиционна партия в СОС в лицето на ГЕРБ изненадващо потвърди, че съветниците им са участвали в общото намиране на решение. Припомняме, че досега в предишните седем избора на председател столичните депутати на Бойко Борисов отказваха да поемат отговорност и да участват в гласуванията.

"Всички политически групи, без ИТН, декларирахме, че е време за намиране на компромисен вариант, иначе влизаме в хипотези за нови избори. Рискуваме град София да остане в безвремие", обясни общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков. Той отново подчерта, че не подкрепят изобщо ПП-ДБ-СС, нито кандидатът на коалицията за председател, а са били мотивирани само и единствено от желанието си да започне работна местния парламент.

Още: Борисов иска нови избори в София: Терзиев не е кмет (ВИДЕО)

"Политическо мнозинство в СОС няма. Нищо друго, освен този избор на председател, не е обсъждан", обясни още Антон Хекимян от ГЕРБ.

Благодарност от победителите

"Разбрахме се това да е временно техническо решение до края на политическия сезон, който приключва с последното заседание през юли. Не става въпрос за даване на политическо доверие към нас, както казаха и колегите", коментира бившият кандидат за председател на СОС и лидер на "Спаси София" Борис Бонев.

Той заяви и своята благодарност към всички политически групи за компромиса, който са направили и за крачката назад, която са предприели в името на общата работа.

 

Още в началото на заседанието на местния парламент бяха издигнати кандидатурите на Емил Димитров от "Възраждане", Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и на самия Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Предстои процедурата по избор на председател на Столичния общински съвет. След проведеното гласуване с 47 гласа в подкрепа Петров бе избран за председател - четете още ТУК.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика