БСП доведе в парламента уволнени от управляващите

11575
БСП доведе в парламента уволнени от управляващите
Снимка: БГНЕС

За поредна група уволнени държавни служители сигнализира парламентарната група на БСП - Лява България, предаде БГНЕС. Този път от левицата избраха нов подход и вместо да четат списъци, доведоха на брифинг в кулоарите на парламента част от освободените от новата власт.

В случая става дума за уволнени служители от област Благоевград, които бяха представени на журналистите от Кристиян Вигенин, който е депутат от този район. "Става дума за подготвени хора, които работеха добре, защитаваха обществения интерес, но днес вече не са на работа - на тяхно място има хора със съмнителни качества, съмнително образование и съмнителен резултат от своята предишна работа", обясни Кристиян Вигенин.

Той посочи, че много разчита медиите да проявяват по-голям интерес и да помогнат за това България да има добре функционираща, компетентна и професионална администрация, тъй като в момента се случва точно обратното.

Пред медиите застанаха Пламен Ботев, директор на ВиК - Разлог, на чието място е назначен бившият директор. Според Вигенин предишният директор за три години преди това не е решил нито един от важните проблеми, решени след това от Ботев. Вигенин представи на журналистите и Юлия Янчева, която е била директор на областната инспекция по труда.

Най-голям интерес предизвика уволненият от Петър Москов директор на МБАЛ Благоевград д-р Владимир Пандев, който според Вигенин е освободен по незаконен начин. Пандев обяви, че от трибуната на НС Москов си е позволил да издава присъди, въпреки че при всички проверки на МБАЛ Благоевград не е констатирано нарушение и няма административен акт срещу него.

Владимир Пандев обяви, че според него причина за уволнението е фактът, че министър Москов е станал защитник на частни интереси в болницата. Москов е застанал на страната на частна структура за кардиоинвазивни процедури, която Пандев е искал да премахне. За целта е проведена поръчка и е сключена сделка за закупуване на апаратура, която да замести частната лаборатория. За 5 години от функционирането на частната структура, от 12 млн. лева приходи, в МБАЛ Благоевград са влезли едва 1 млн. лева. Уговорката през 2009 година пък е била за поне 30% от приходите, обясни той.

"Незабелязано мина коментара на министъра на здравеопазването, че е готов на всички действия - на ръба и отвъд ръба на закона, за да не допусне хора като Владимир Пандев да управляват болницата. Когато говорим за държавата, в която върховенството на закона е ключов принцип, най-малкото е неуместно, даже позорно министър да си позволява да казва, че е готов на такива действия", каза Кристиян Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика