БСП и Радев обявиха, че не водят война и посочиха как ще се борят за честни избори (ВИДЕО)

5430
БСП и Радев обявиха, че не водят война и посочиха как ще се борят за честни избори (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

БСП и президентът Румен Радев започнаха изборните консултации с обяснение, че не водят война. И си размениха взаимни уверения в добронамереност едни към други.

"Искам първо да разсеем внушенията, че не воюваме с президента и с президентската институция", каза Нинова и попита държавния глава за неговото мнение.

"Не искам да разсейвам нищо, защото ние, с г-жа Йотова, никога не сме давали повод за отношение или раздор с БСП, отвърна президентът. Напротив, навсякъде в страната имаме радушно посрещане и комуникация със социалистите. Избрани сме от БСП и сме поели ангажимент да представляваме тези хора в надеждите им за по-справедлива България и никога не сме отстъпвали от това, допълни държавният глава.

"Обединени патриоти" отрязаха президента, няма да отидат на консултациите

"Обединени патриоти" няма да участват в консултациите при президента Румен Радев. Коалиционните партньори на ГЕРБ имат насрочена среща ...

Подкрепяли сме и усилията на БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда, за да не залинее демокрацията", каза Радев.

Илияна Йотова също заяви, че не е забравила от къде е тръгнала.

Нинова на свой ред им благодари и заяви, че имала няколко цели - да се повиши избирателната активност, премахване на порочния модел на управление и да има честни избори.

БСП категорично и в годините е защитавала машинното гласуване като гаранция за честни и неопорочени избори. И смесването на вота с машини и хартия е отстъпление от този принцип, каза Нинова.

ГЕРБ към Радев: Вижте САЩ, не внушавайте, че изборите ще бъдат манипулирани

Днес (12 януари) президентът Румен Радев провежда консултации за предстоящите избори с парламентарно представените партии. Първи при д...

Социалистите искат още активна регистрация за вота като гаранция за изчистването на избирателните списъци от мъртви души. Както и видеонаблюдение.

От левицата подкрепят идеята за създаване на избирателен район за българите в чужбина. Гласуване по пощата е възможно само, ако има активна регистрация. Иначе би било само добро пожелание, обясни Нинова.

БСП се обяви категорично против гласуване в два дни.

Датата на изборите е във вашите правомощия. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с датата, която определите, каза още лдерката на БСП.

Червените предлагат още да се увеличи заплащането на членовете на СИК.

Радев срещу модела Борисов: 1:0, макар и теоретично

Сама по себе си идеята за предизборни консултации при президента изглежда резонна - предстоят трудни избори, които ще се проведат за пъ...

Лошо е да се отвори законодателството в последния момент. Освен това отвори ли се Изборния кодекс от това мнозинство, то го прави по-лош, отколкото е, коментира Нинова. Но обясни, че отвори ли се кодексът, БСП е готова да обсъжда промени, които да позволят на всички българи да гласуват на тези избори.

Очевидно заради епидемичната обстановка тази година няма да можем да направим традиционна кампания, а тя ще се води повече през медии и социални мрежи. Но ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо между големи и малки партии, за да може всеки да покаже платформата си, каза още Нинова. И изтъкна, че само БСП до момента е представила програмата си "Визия за България".

"В Изборния кодекс има изрична забрана за заснемане, но при гласуването. От друга страна има позитивна уредба, че като приключи гласуването и се състави протокола, той може да се дава като копие извън изборната стая на партии и коалиции, обясни секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. Така тя аргументира, че се очаква позитивна уредба на възможността да има видеонаблюдение и заснемане с джиесеми след приключване на изборния ден - на броенето на бюлетините и съставянето на протоколи. Това ще повиши доверието в прозрачността на изборния процес, обясни Друмева. Според нея това трябва да се реши с промяна в Изборния кодекс, а не с правила на ЦИК.

Ако се възприеме да има вот с подвижна урна за карантинираните, към всяка секция ли ще има такава урна и кой и по какви критерии ще преценява къде да бъде създадена подвижна секция, попита Друмева. И обясни, че този въпрос трябва да бъде решен с промени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, както предлагат управляващите, защото такова правно наслагване щяло да доведе до колизия.

Подобен проблем има с личните карти с изтекъл срок, където според Изборния кодекс има специална процедура, според която той трябва да е извадил специален документ. А в Закона за извънредното положение е разписано, че срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

Ще могат ли да гласуват карантинираните заради коронавирус у нас?

Ако в деня на парламентарните избори сте поставени под карантина заради коронавируса, твърде вероятно е да не успеете да гласувате. Тез...

В разговорите ни с българите в чужбина се оказа, че много от тях са в хипотезата с изтекли документи и на практика заради засилените мерки в страните, в които живеят, те не могат да стигнат до консулствата ни. И по такива причини голяма част от тях няма да могат да гласуват, каза и Илияна Йотова. Тя обясни, че в много страни няма да могат да бъдат разкрити секции заради локдаун с по-сериозни ограничения. Затова българите зад граница искали гласуване по пощата с активна регистрация.

Оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, коментира още Йотова. И обясни, че и от сдружението на общините са поискали по-бързо тези мерки да станат ясни.

Вицепрезидентът постави и въпроса за забавянето на доставката на машини и всички неясноти по логистиката около тях.

В годините, в които сме обсъждали машинното гласуване, управляващите системно саботират този процес. Не само със забавянето на поръчката, но и с всяването на страх у хората, че машините са опасни за здравето им, отвърна Корнелия Нинова. При тях това е последователна политическа позиция, защото машините не са добре за техния вот, допълни тя.

Още: Ще могат ли да гласуват карантинираните заради коронавирус у нас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика