БСП не е предала на архивите важни стенограми от първите дни на Прехода

1622
БСП не е предала на архивите важни стенограми от първите дни на Прехода

Държавният архив издирва стенограмите на ключови пленуми на ЦК на БКП от 1989 г., съобщава bTV. Неочаквано било открито, че БСП не ги е предала за съхранение.

Веднага след падането на Тодор Живков от власт Политбюро решава да отмени порционните пари за „червения” апарат. Системата действа от 1962 г. година и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на ЦК е вземал по 900 влв за храна на месец, а кандидат член - по 700. Без индексацията. Най-често тези пари се равняват на 10 стартови заплати.

Дебилно или не: Оставки в БСП още няма*

За парламентариста Иво Христов лафът "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" може леко да се перифразира в "Дебилът вика: "Дръжте дебилите!"....

Най-много получавал бившият Първи, но в документите не е посочена сума срещу името му, разказват от архива.

„Става дума за една нова класа, която е дошла да замести буржоазната класа, но тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с много повече привилегии”, коментира началникът на архива доц. Михаил Груев.

Наследниците на Живков отменят и привилегията за обслужващ персонал: „Да поддържат слугини или както там се нарича по-лицеприятно, домашни помощнички за сметка на бюджета през Управлението за безопасност и охрана (УБО)”.

Заради страх от обществено недоволство решението от 22 ноември 1989 г. е секретно и остава в тайна. Неизвестни за историята се оказват и детайлите около падането на Живков, защото БСП, като наследница на БКП, не е предала стенограмите.

Нашата работа е да градим и го правим всеки ден, останалите едни ги бъркат с рошави мъже, други ги…аз епитети не употребявам

„Ако мислите, че с госпожата ще ми развалите настроението за направеното от нас. Тя може да излезе и да каже едно нещо, което е н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика