БСП не премахна вечните депутати, но прие "поправката Станишев"

7041
БСП не премахна вечните депутати, но прие "поправката Станишев"
Снимка: БГНЕС

БСП за малко да сложи край на вечното присъствие на свои депутати в Народното събрание на партийния конгрес в НДК днес. Кирил Добрев направи предложение за поправка в устава, която да ограничи мандатите на всеки депутат до три, но то не бе прието.

При гласуването на това предложение, срещу което в залата се чуха остри критики, възникна проблем с кворума на конгреса. „Кворумът трябва да се изясни, защото делегатите от по-далечни населени места вече си тръгнаха”, обясни в ефира на bTV Атанас Мерджанов.

БСП прие промяна в устава си

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, с която при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице...

Самият той депутат за четвърти път, Мерджанов призна, че е гласувал против, защото смята предложението за противоконституционно. „Не можем да ограничаваме волята, все пак това е въпрос на личен избор и на право на избор за избирателите на БСП. Няма драма дали ще бъда народен представител, или не, но това са въпроси от принципно естество”, коментира Атанас Мерджанов.

Както вече ви съобщихме, БСП прие обаче друга поправка в устава - при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година. Текстът, станал известен като „поправката Станишев”, получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

"Смятам, че днешните документи са добра основа, ако не бъдат приети формално, а осмислени. Но няма време за това. Време е за действие. Само така ние ще покажем на българските граждани, че БСП има кауза, която сплотява и тя принадлежи на по-голямата част от българските граждани. Затова БСП заслужава да бъде победител", заяви председателят на партията Михаил Миков в заключителната си реч.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com