БСП обвини Плевнелиев в шуробаджанащина

512
БСП обвини Плевнелиев в шуробаджанащина
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев оказва натиск върху външния министър Даниел Митов за дипломатически назначения. Това смята ПГ на БСП, чиято позиция бе изразена от депутата от левицата Кристиан Вигенин.

„Политизацията в българската дипломатическа служба продължава. Това е практика, която беше изключително характерна за първото правителство на Бойко Борисов, която продължава и във второто”, започна изказването си Кристиан Вигенин.

Секретарят на президента: Унижихме хората с поправките в Изборния кодекс

Вчера в парламента се показаха едни малки партии, които в тази критична ситуация решиха, че ако сега не си покажат магарията, не знам к...

Той обясни, че след последното решение на МС по предложение на министъра на външните работи Даниел Митов политическите назначения в Министерство на външните работи вече доближават 30% в тежко противоречие със Закона за дипломатическата служба, съгласно който политическите назначения не могат да надхвърлят 20 на сто от всички ръководители на задгранични представителства във всеки един момент.

Нарушенията са свързани и с друга разпоредба от закона, спрямо която само по изключения могат да се назначават за ръководители на дипломатически мисии изявени личности, ползващи се с добро име и авторитет в България.

„Последните предложения за назначения влизат в противоречие с гаранциите, дадени от министъра на външните работи пред народните представители и гражданите на 11 март тази година, когато в парламентарния контрол Митов заяви, че възнамерява по силата на Закона за дипломатическата служба да направя необходимото за максимално коригиране на съществуващите диспропорции и ограничаване на външните назначения в рамките на предвидените в него 20 на сто. Той призна, че и преди последните назначения квотата беше 25%”, поясни Вигенин.

Той е убеден, че очевидно натискът за последните дипломатически назначения идва от страна на президента Росен Плевнелиев, който използва служебното си положение, за да урежда свои хора на посланически постове в нарушение на закона и в противоречие с обществения интерес. „Настояваме категорично последните политически назначения в нарушение със закона да бъдат спрени. Предупреждаваме, че следващото правителство и новоизбраният президент ще отзоват всички посланици в хронологичен ред до достигането на изискването в закона. Ако тези назначения се реализират сме готови да сезираме компетентните съдилища и да обжалваме всеки един указ на президента или акт на Министерски съвет за назначаване на посланици или генерални консули над предвидената в закона политическа квота от 20%”, обясни Вигенин.

Вигенин: Докато бях външен министър, ДПС не се е намесвало в политиката ни към Турция

Бившият външен министър Кристиан Вигенин заяви, че докато е бил на поста, не е имало никаква намеса в политиката на България към Турция...

БСП, отчитайки злоупотребата на президента с конституционните му правомощия настоява оттук нататък Плевнелиев да се въздържа от назначения до края на изтичащия му мандат, като отчита факта, че постепенно целият му екип беше уреден с посланически назначения. „Това ни кара да смятаме, че той няма намерение да се кандидатира за втори мандат. Настояваме Даниел Митов и Бойко Борисов да се съобразяват с изискванията на закона, да преустановят предложенията за политически назначения, като заедно с това предприемат всички мерки за привеждане на дипломатическата служба в съответствие с изискванията на закона”, призова още депутатът от левицата.

Според Вигенин това е ключов за България въпрос, особено в ситуация, в която е много важно страната да има силна дипломатическа служба подобни политически назначения са в ущърб в интересите на България. „Не бих коментирал дали назначения са справедливи или не, но е в разрез със закона. От последните назначения са назначени трима секретари на президента. Гаранциите от страна на Митов не бяха спазени и затова ние нямаме повече доверие в способността му да се справи с натиска от страна на президентството, а вероятно и нежелание”, коментира Кристиан Вигенин.

Запитан дали БСП искат оставката на Митов по този повод, той обясни, че БСП иска оставката на цялото правителство, а външният министър върви в комплект с него.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов добави, че БСП са неудовлетворени от външната политика на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика