БСП подкани ПЕС да повдигне на европейско ниво въпроса за честността на изборите у нас

3030
БСП подкани ПЕС да повдигне на европейско ниво въпроса за честността на изборите у нас
Снимка: Пресцентър "БСП за България"

БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това се казва в доклада, разгледан на заседанието на Националния съвет на пратията днес.

От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия. Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики, информира пресцентъра на партията.

"За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация", заяви в доклада си председателят на Националния предизборен щаб Кирил Добрев.

Пленумът на БСП започна, говори вътрешната опозиция

С кворум от 115 души започна Пленумът на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пленумът е разширен, на заседанието присъстват кмето...

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени", попита той и подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне парламентарната група на "БСП за България" при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес. "Това трябва да стане незабавно преди следващите национални избори", допълни зам.-председателят на левицата.

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава; че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита съпартийците си Добрев.

"Инициирането на дискусия по повод машинното гласуване и възможността да бъде включено в изборния процес не бива да закъснява", подчерта още Добрев. Той лансира и идеята подобни публични разговори да бъдат проведени с други политически сили, които имат същите разбирания за подобен тип гласуване, както и привличането на граждански и неправителствени организации, които пряко наблюдават изборните процеси в България и могат да бъдат полезни със своята експертиза.

Равносметката след местния вот

Входът на БСП за местната власт е през областните градове, категоричен е зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той отчете с доклада си пред пленума на пратията, че "за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори.

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и по традиция да предложи алтернативен бюдже...

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе.

В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Младост". През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.

"ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", подчерта Добрев.

По думите му "симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори".  Добрев изказа опасението, че след 4 години от избори няма да има смисъл, ако не бъде пресечена тази тенденция. По думите му иначе, следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече. 

В доклада си Добрев отчете, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция младите хора да се идентифицират с левицата. "Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите- вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, зяви той и посочи като примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика