Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП решава дали да изключи от партията Кирил Добрев

30 декември 2021, 07:05 часа • 5215 прочитания

Очаква се Националният съвет на БСП да реши днес дали да изключи от партията Кирил Добрев Съветът на БСП се провежда в два дни, а информацията за обсъжданото изключване дойде от самия Кирил Добрев, който написа в страницата си във Facebook:

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан“. От думите му стана ясно, че като четвърто поколение социалист, никой не може да извади членството от сърцето му и остава „лоялен на своята единствена партия”.

Добрев е един от основните критици на настоящия лидер Корнелия Нинова. Искането за изключване на Добрев, „определено като мярка за партийно въздействие“, е дошло от няколко организации, сред тях – Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин.

Сред мотивите са изброени „открито противопоставяне на решенията на НС на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне“, „множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП“, като са припомнени негови интервюта, в които нарича партията си „куц кон“ или съобщава, че член на ИБ на партията е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки.

Сред другите мотиви е записано „подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство“ и е припомнен скандалът, в който се стигна до физически сблъсък с организационния секретар Евгений Белий. Добрев е обвинен и за организиране на шумни протести пред централата на партията преди пленуми. Като мотиви са посочени и „подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти“ и „използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“, пише БНР.   

От БСП твърдят още, че са дали възможност на Добрев да отговори на обвиненията чрез изпращане на писмено становище, каквото до този момент няма.

Депутатът Крум Зарков, който е и единственият засега конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП, обяви, че ще гласува против изключването на Кирил Добрев.

„Имам много несъгласия с него. Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“, написа във фейсбук Зарков.

Според него “Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене и никога не е довел до нищо добро.

„Кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови? Със сигурност не са социалистите“, завършва Крум Зарков.

БСП-Перник поиска Нинова да бъде изключена от партията заради три поредни изборни загуби под нейно ръководство и заради срива на доверието в левицата. Повод е искането на Изпълнителното бюро на БСП Кирил Добрев да бъде изключен от партията.

"Корнелия Нинова за пореден път показа, че единственото, което иска, е да управлява БСП на принципа "разделяй и владей". Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха", се казва в становището на ИБ на БСП в Перник.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес