БСП се връща в Народното събрание

2085
БСП се връща в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" се връща в Народното събрание. Това реши Националният съвет на БСП на своето заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Решението бе гласувано почти единодушно. Ръководството на парламентарната група и депутатите ще вземат решение кога да се случи това.

Припомняме, че на 17 февруари Националният съвет на БСП взе решение парламентарната група на „БСП за България“ да напусне Народното събрание. То бе взето със 74 гласа „за“, 3-ма „против“ и 33-ма „въздържали се“. Решението дойде на фона на напрежението около приетите промени в Изборния кодекс и заради среднощното заседание на парламента. Тогава БСП обяви, че би възстановила участието си в парламента при избор на нова ЦИК, отмяна на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията и на дебата за машинното гласуване. Това обаче не се случи в пълнота и от тогава вече повече от 3 месеца опозицията не присъства на заседанията на парламента.

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност за загубата

Аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Това каза председателят на НС на БСП Корнели...

В този период от БСП направиха само едно изключение и се включиха в тържествената сесия на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция във Велико Търново. Тогава от БСП се аргументираха, че над партийните решения стоят държавността, уважението и благоговението пред учредителите и Търновската конституция. На пресконференция след изборите лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че решението за напускане на парламента не е причина за резултата на партията на евровота.

Припомняме, че днес лидерът на партията Корнелия Нинова подаде оставка , а след това оставка даде и председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски, който обясни, че някои червени депутати изобщо не са помагали в кампанията. Действията на Нинова противоречат на изреченото на пресконференция от нея вчера (27 май), когато каза, че още не е в оставка и първо ще се определят правилата за избор на нов председател на червената партия. Идеята, лансирана от Нинова, е изборът на нов председател да стане от всеки редовен член на БСП т.е. един вид пълна вътрешнопартийна демокрация.

Късно тази вечер пленумът определи и дневния ред за на конгреса на БСП, който ще се проведе на 16 юни - анализ на изборите, констатиране оставката на Нинова, задачи за местните избори и като последна бе записана точка за стартиране на процедура по пряк избор на лидер. Отхвърлено бе предложението за точка, в която да се обсъдят промени в устава, както искаше вътрешната опозиция.

Ако се стигне до общопартиен вот на лято, има опасност партията да остане без лидер точно за местните избори, тревожат се социалисти. Те напомниха, че винаги може някой от кандидатите да оспори избора в съда, а докато той се произнесе, БСП ще остане без легитимно ръководство, което е много рисковано в ситуация на избори. Друг проблем била липсата на публичен регистър на членовете на БСП. Щом никой не знае колко точно са, вотът можело да се манипулира.

Корнелия Нинова е подала оставка пред Националния съвет на БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова е подала оставка пред Националния съвет на Столетницата, който днес (28 май) се събра на извънредн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com