БСП внесе в НС предложение за актуализация на бюджета на НЗОК

1302
БСП внесе в НС предложение за актуализация на бюджета на НЗОК
Снимка: БГНЕС

ПГ на „БСП за България“ внесe в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на НЗОК по ал. 3 за включване в дневния ред на НС, съобщиха от партийния пресцентър.

Така официалните позиции на ГЕРБ и на БСП за отпадане на мораториума върху новите молекули се припокриват и веротянтостта това да се случи е факт.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че настояват за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Лидерът на партията съобщи, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов. ГЕРБ направиха огромна грешка спрямо онкоболните, каза Нинова. Тя съобщи, че пациенти и организации на хора с онкологични заболявания не са съгласни със създаването на комисия към Министерство на здравеопазването, която да решава за скъпоструващите и нови лекарства.

„Разговарях с г-н Борисов като му казах: Единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК”, заяви лидерът на БСП. Тя казала, че настояват за актуализация на бюджета на НЗОК сега, до края на годината. „Декларирам от името на ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, ускорени срокове, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст – да отпадне параграф 6 от бюджета и нищо повече”, посочи тя. Те са готови и да внесат днес предложението за това отпадане на параграф 6. „Г-н Борисов обеща да помисли, след това ми се обади г-н Цветанов и каза, че се събират ПГ днес, ще обсъдят нашето предложение, ще решат, ще ме информират и утре на председателски съвет сутринта ще решим какво да прави НС по този казус. Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най-правилния вариант да не оставим тези болни хора от 1 януари без лекарства”, каза Нинова.

От ГЕРБ заявиха по-късно в официална позиция , че ще предложат да отпадне мораториумът върху новите молекули. „За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им”, заявява в позиция на ПГ на ГЕРБ, подписана от председателя на групата Цветан Цветанов. Той казва, че в днешния ден е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства.

„Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика