БСП внесе вота на недоверие, ДПС ще го подкрепи

1533
БСП внесе вота на недоверие, ДПС ще го подкрепи
Снимка: БГНЕС

БСП внесе в НС вота на недоверие срещу кабинета на Борисов. Вотът на недоверие е за сектор „Сигурност”.

Той беше внесен от депутата Елена Йончева и ръководството на парламентарната група.

"Правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин. Той е опасно за България и трябва да си ходи", заяви говорителят на БСП Йончева.

БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството

БСП внася днес, 20 юни, в парламента мотивите си по искания вот на недоверие към кабинета. На разширено заседание на Изпълнителното б...

Групата на БСП депозира в деловодството на парламента мотивите за вот на недоверие към кабинета за политиката му сектор "Сигурност".

"Мотивите за този вот черпим от Българската Конституция. Съгласно чл. 105 ал. 2, Министерски съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност на България. Очевидно е за всички, че това правителство не се справя със своето основно задължение", аргументира се Йончева.

Според нея доверието на българските граждани в МВР е спаднало драстично, а много проблеми, сред които битовата престъпност и неразкритите убийства, се увеличават. За пример говорителят на групата на БСП посочи и телефонните измами.

"Няма правителство в Европа, което да не може да се справи с този вид престъпление. Сумите на ужилените граждани за миналата година са се увеличили с 5 млн. лева", допълни Йончева. От БСП са записали още в мотивите, че правителството се е провалило и в управлението на затворите.

Нинова предлага НС да няма лятна ваканция

До края на юли правителството да внесе промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не б...

Вотът е внесен с 80 подписа на депутати от БСП, но все още разговори за получаване на подкрепа от друга парламентарни групи не са водени.

Според народния представител Иван Иванов, в пленарна зала всяка политическа сила ще има шанс да подкрепи мотивите на левица, които според тях реално показват сериозността на проблема.

ДПС на свой ред пък заяви, че ще подкрепи вота, внесен от социалистите. Йордан Цонев обяви, че решението е взето на заседание на парламентарната група с ръководството на партията. Той обаче уточни, че все още не са се запознали с мотивите към вота.

Дебатите по вота трябва да се проведат до следващата сряда, а гласуването - 24 часа след тяхното приключване. БСП и ДПС имат общо 105 депутати, а за свалянето на правителството са необходими 121 гласа, заради което се очаква вотът да е неуспешен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика