Бюджет 2020 мина на първо четене между устойчивостта и застоя

2150
Бюджет 2020 мина на първо четене между устойчивостта и застоя
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха Бюджет 2020  на първо четене със 126 гласа "за" и 92 "против". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Народното събрание минаха и бюджетите на НЗОК и ДОО.

Разчетът на парите за догодина беше представено в декларация от Евгения Ангелова от ГЕРБ, която обясни, че се залага на няколко приоритета – доходи образование, здравеопазване, социална политика и отбрана.

Общо за първи път от 11 години насам консолидираната програма излиза на нулево салдо - т.е. догодина държавата ще събере и ще изхарчи една и съща сума - близо 47 млрд. лева.

Във финансовата рамка е заложено догодина икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда.

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева.

Ангелова обобщи, е в Бюджет 2020 е заложено 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Седната заплата през идната година щяла да скочи до 1300-1400 лева, докато достигне до 1500 лева в края на мандата.

Минималната заплата нараства от 560 на 610 лева. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лева. 17% е увеличението на учителските заплати. Половин милиард повече се отделя за здравеопазване. С 30 млн. повече са парите в общинските бюджети за социални дейности. В бюджета за отбрана са предвидени 2 млрд. лева.

„Най-важно е да не забравяме, че това е бюджет съобразен с приоритетите. Той е поредно спазено обещание към българските граждани. Той е логична и последователна стъпка към растеж и развитие, а не към нестабилност и хаос“, заключи Ангелова.

Нинова очерта петте най-големи проблема в Бюджет 2020 и предложи нов подход

"Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви ...

Финансовият министър Владислав Горанов пристигна в Народното събрание, за да представи параметрите на шестия си бюджет пред депутатите.

„Принципът е да харчиш, толкова колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата", каза Горанов.

Финансовият министър очаква растежът догодина да е 3,3%, движен от вътрешното потребление и инвестициите. През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

След Горанов на парламентарната трибуна се качи Корнелия Нинова, която го определи като бюджет на застоя.

„Ние оценяваме този бюджет, като бюджет на застоя“, заяви тя и обяви, че БСП ще внесе своя алтернативен бюджет – бюджет на развитието.

Аргументите на министър Владислав Горанов защо бюджетът е балансиран

Балансираният бюджет е удобният инструмент за преминаване през евентуални незгоди. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов ...

"Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви друг подход на дискусия за бюджета. Не този, който каза има х количество пари, нека да видим как да ги раздадем и разпределим, а обратно. Имаме ето тези проблеми в държавата, нека да видим как да ги решим или да им помогнем за решаването през бюджета. Да започнем с най-наболелите въпроси, по някои от които мисля, че сме единодушни", каза Нинова.

Тя отбеляза, че става въпрос за демографската криза. "Всички сме единодушни, че това е огромен проблем за България без оглед на политическите и партийните ни различия. Решава ли бюджета този проблем или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. За младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е достатъчно. Разбира се, ние както винаги ще предложим своята алтернатива, като семейно подоходно облагане, за да подпомогнем младите хора, които работят и отглеждат деца, помощи за второ и трето дете, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, както и преизчисляване на всички пенсии. Вторият проблем, който е огромен за България е здравеопазването. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не", каза още Нинова. Според нея отпуснатите милиони няма гаранции, че ще стигнат до медицинските специалисти, нито има гаранции за финансирането на държавните и общински болници. "Разбира се, че ние ще предложим тук алтернатива", допълни лидерът на БСП.

"Третият приоритет за всички ни, включително го чухме от министъра са доходи и бедност. Решава ли бюджета този въпрос? Не, него решава", изтъкна лидерът на БСП. Според нея мерките в бюджет 2020 г. не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.

Като четвърти проблем Нинова изтъкна образованието и посочи, че бюджетът не прави нищо за подобряването в тази сфера. "По-лошото е, че продължава принципът парите следват ученика. Парите следват ученика означава, че училищата в малките населени места да бъдат закривани, защото няма деца", обясни още Корнелия Нинова.

"Най-важният пети въпрос - икономика. В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП", коментира Нинова.

Бюджет 2020 - под паравана за устойчивостта и предвидения нисък растеж

Депутатите продължават с разглеждането на законопроекта на държавния бюджет за 2020 година на първо четене. В проектозакона за държавн...

Тя разкритикува правителството, че не само не прави нищо по посока разработване на нови пазари, но свива капиталовите разходи.

Йордан Цонев от ДПС пък се обърна към журналистите в парламента, че то 1997 година депутатите имат традиция бюджетът да получава наименование. „Тогава, след правителството на Жан Виденов, го нарекохме „бюджет на наследството“.

Тази традиция продължи, но тази година правото ни бе отнето от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя го нарече „още от същото, повече от същото“, започна той и обясни, че няма нищо лошо в същото, но ако всички го искат. Той посочи, че същото в бюджет 2020 е относителна стабилност с увеличение на приходите и разходите, но и има от същото, което от ДПС не искат да виждат в бюджета и даде за пример реформите.

„Трябваше да има реформи, финансирани от бюджета. В него липсват реформи. Бюджетът трябва да подпомага реформите. Класика в жанра е в сектор здравеопазване. Министър-председателят включва задна скорост на джипа, веднага включва задна скорост на джипа, когато се появи и най-малката съпротива в обществото."

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки проектобюджетът е инерционен, но "като отговорнd и последователна група, ще го подкрепят, както са подкрепили и миналогодишния."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика