Бюджетната комисия прие промените за временните синдици

10661
Бюджетната комисия прие промените за временните синдици
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха почти без дебати и възражения промените в Закона за банковата несъстоятелност, които въвеждат институцията на "временен синдик", предаде БГНЕС.

Въпросните поправки бяха анонсирани в Народното събрание от премиера Бойко Борисов, след което на няколко заседания на работна група с участието на управляващи и опозицията бяха оформени и анонсирани като единодушно подкрепени от всички парламентарно представени партии с изключение на "Атака". При гласуването днес в бюджетната комисия текстовете бяха приети с гласовете "за" на всички депутати, с изключение на представителя на "Атака", който гласува "въздържал се".

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и ще се отчита пред министъра на финансите. Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват правомощията на квесторите. Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й. Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да "издирва и уточнява имуществото на банката". Временният синдик ще може да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела, както и да събира парични вземания на банката.

Със съгласието или по предложение на Управителния съвет на ФГВБ, временният синдик ще може да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване на активи. Те ще могат да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона. На практика това е текстът, който отваря възможност за международен одит върху парите от КТБ и при бъдещи подобни случаи.

Временният синдик ще се разпорежда с паричните средства на банката, включително със сумите по банковите сметки, по които банката е титуляр, ако това се налага във връзка с управлението и запазването на имуществото или извършването на други разноски. В промените е записано също така, че синдикът, временният синдик или Фондът за гарантиране на влоговете могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за връщане на получено имущество с произход от банката срещу всяко трето лице, ако то не е изпълнило насрещна престация или тя е на значително по-ниска стойност от полученото, както и ако полученото е под формата на парична или непарична вноска в капитала му.

На практика временните синдици ще могат да преразглеждат и подлагат под съмнение състояли се вече разпоредителни сделки с активи на банката, като предявяват искове за отмяната на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката. По всяка вероятност още утре текстовете ще влязат в пленарна зала и ще бъдат приети, за да влязат моментално в сила.

След края на заседанието на бюджетната комисия председателят Менда Стоянова обясни, че все още не е имала възможност да се запознае с писмото на "Бромак", но промените са съгласувани с юристи, които познават европейско право. Няма нарушение на европейските правила и норми, категорична бе Стоянова. Тя посочи, че на практика законът за банковата несъстоятелност, приет преди около 10 години, за първи път се проиграва на живо и очевидно има нужда от промени.

На въпрос какво би се случило, ако съдът се произнесе в полза на "Бромак", Стоянова отговори, че няма да се случи нищо лошо и ако има ощетени, те ще потърсят от съда обезщетение, а през това време ще е опазено имуществото на банката. Трябва да се прекрати безвремието, тъй като съдът все още не може да постанови банката в несъстоятелност и съответно да бъдат назначени постоянни синдици. Безвремието, според Стоянова, може да продължи месеци или дори години и поради тази причина парламентарните сили с огромно мнозинството са се обединили около фигурата на "временен синдик". Стоянова изрази надежди още в края на следващата седмица да има назначен временен синдик в КТБ.

Временният синдик няма да има правомощието за осребяване на имуществото, което може да се случи чак след обявяването на несъстоятелността, посочи още председателят на бюджетната комисия. Целта на временния синдик е да не се допуска накърняване на масата на несъстоятелността, като той ще може да води дела и да внася отменителни искове, така че да атакува сделки по прихващания.Има информации във Фонда за гарантиране на влоговете, че вече има интерес от четири или пет международни компании, които да извършват издирване на имуществото и проследяване на транзакциите, съобщи още Менда Стоянова.

Цветан Василев против

Припомняме, че дружеството "Бромак", представлявано от Здравко Босаков, мажоритарен акционер в КТБ, изпрати сигнал до председателя на парламента Цецка Цачева във връзка с подготвяния Законопроект за временни синдици в КТБ. Според "Бромак", този законопроект е в противоречие с Конституцията на България, правото на Европейския съюз и правовия ред в страната.

"Защо е необходимо вкарването на временен синдик в КТБ, при положение, че съгласно действащото законодателство квесторите имат изрично разписани законови правомощия по съхраняване имуществото на банката в интерес на всички кредитори в КТБ? В случая, ако временния синдик се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ГФВБ), то каква ще е гаранцията за неговата независимост, обективност и безпристрастност, както и как ще се гарантира защитата на интересите на останалите кредитори в банката?

Защо е необходимо за конкретния казус КТБ в хода на неприключило висящо административно производство във ВАС, с предмет оспорване от акционерите на банката решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза й, да се приема извънредно законодателство за КТБ? Като в производството се включат временни синдици, на които се предоставят извънредни правомощия - по тяхна, безконтролна преценка, да обявяват или завеждат дела за обявяване на недействителност на цесии и на сделки в полза на трети добросъвестни лица, извършени от квесторите, при положение, че и при сега действащото законодателство такива правомощия има синдикът", питат от "Бромак".

Регламентирането на временен синдик, в процес на съдебно обжалване на наложена от регулаторен орган административна мярка "отнемане на лиценз" на акционерно търговско дружество - кредитна институция, влиза в колизия с общия режим на Търговския закон, съгласно, който "временния синдик" има своето място в управлението на дружеството само след откриване на процедура по несъстоятелност, каквато по отношение на КТБ няма открита, заявяват още от "Бромак". И задават въпроса - не се ли оказва така натиск от изпълнителната и законодателната власт върху съдебната? Фирмата на Цветан Василев пита и "ако ВАС обяви за незаконосъобразно и на това основание отмени Решение Номер 128/2014 г. на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на КТБ, какво ще стане тогава? Ще могат ли да се върнат обратно действията и актовете на временния синдик, пред кого той ще е отговорен за тези си действия и до какъв размер и обхват ще е отговорността му?"

"Обобщено това, което се прави със законопроекта за временен синдик на КТБ е равнозначно на промяна на правилата на играта на полувремето на футболен мач, така че след почивката той да се доиграе на една врата", заключава писмото от фирмата на Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика