Бюрото за контрол на СРС изглежда при всяко положение ще отиде в орбита на Пеевски

7284
Бюрото за контрол на СРС изглежда при всяко положение ще отиде в орбита на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Има ли политически заговор да бъде овладяно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС)? Твърдо предположение, че е точно така прави "Факти.БГ" в свой материал.

Според информацията най-голямо притеснение заради нарушение на закона създава кандидатурата на Пламен Колев Иванов, който е издигнат от партията на Веселин Марешки - "Воля". Иванов е действащ служител на ДАНС, а съгласно чл. 45-47 от Закона за ДАНС кандидатурата му без да е напуснал службата може да се тълкува и като законово нарушение. "Това е порочната схема "win – win". И в двата случая Пламен Иванов печели. В този случай обаче губят гражданите и демокрацията", пише в материала.

Всички партии опитват да се домогнат до бюрото за СРС-тата

Всички парламентарни партии са издигнали кандидатури за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства....

Не по-малко интересно е предложението на ДПС за заместник на досегашния шеф на Бюрото Бойко Рашков, който се превърна в много неудобна фигура за всички доминиращи политически кръгове. Рашков обяви пред парламента, че главният прокурор Сотир Цацаров лично е наредил да не се предоставят материали на Бюрото при проверки има ли неправомерно подслушване. Сега предложението на ДПС е Бюрото да бъде поето от Илко Димитров Желязков. Той беше действащ директор в Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" по времето, когато Делян Пеевски отговаряше за резерва в правителството на Тройната коалиция - беше зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Същевременно по това време Желязков е председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2" АД, както е и член на Съвета на директорите на търговското дружество "Ай Си Джи Би" АД, твърди "Факти.БГ". Само че и това е в нарушение на Закона за държавния служител – защото държавен служител не може да е част от управлението на търговски дружества.

Освен това, според "Терминал 3", Желязков е бил началник на сектор в направление "А" на НСС. През 2001 година обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреба с информация, нелоялност и корупция.

Фаворитът на БСП пък е Илия Ангелов Ганев. От 1986 до 2003 година ръководи пожарната служба в Пещера, като минава курс за преквалификация в Академията на МВР малко след като поема пожарната служба, а по онези години това е невъзможно без да си член на БКП. Между 2004 г. и 2012 г. той е член Държавната комисия по сигурността на информацията от квотата на социалистите. След това влиза в Бюрото и иска да го оглави, преди да се пенсионира, посочват от "Факти.БГ". И добавят, че с кандидатурата на Ганев БСП фактически отказва да подкрепи Рашков, след като в ГЕРБ е имало настроения той да си остане ръководител, за да изглеждаме по-добре в очите на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика