Бъчварова: Не принадлежа на никакво лоби

8756
Бъчварова: Не принадлежа на никакво лоби
Снимка: БГНЕС

В Министерския съвет успях да създам екип от млади и стойностни хора. Задачите по административната реформа и електронното управление са разпределени и моите функции остават само координиращи.

Освен това позицията ми в МВР ще е полезна за тези ресори, защото проблемите се препокриват. Това заяви пред "24 часа" вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Бъчварова: Опозицията ме подцени

Изборът и решението на премиера беше като цяло оценено. Опозицията е длъжна да каже нещо срещу решението на управляващите. Тълкувам го...

Коалиционната политика не е да ходиш да разтърваваш някакви хора, които се карат или да им пречиш да се скарат. Коалиционната политика означава да се следват и изпълняват общата политика и програма, а където има нови решения, да се координират. Участието ми като член на кабинета изисква и това съобразяване, така че няма колизия, поясни Бъчварова.

За АБВ тя, каза че АБВ имат подписано споразумение само с ГЕРБ, не и с останалите партии в управлението, "които от своя страна не са толкова активни в общуването си с тях". Ако имат необходимост от внимание, то това е преодолим проблем. Притесненията ми идват от това, ако някой реши да използва АБВ като възможност да получава собствени политически ползи и да играе друга игра. При тях лидерите на партията не участват нито в парламентарната група, нито в правителството. Така политическата отговорност, която ние търсехме, при АБВ не може да се осъществи", допълни Бъчварова.

Попитана самостоятелното участие на местните избори не застрашава ли отношенията между ГЕРБ и РБ, Бъчварова отговори, че не мисли, че е опасно. "Ние сме различни политически формации и заради това хората са гласували за едните или за другите. Всякакво единение би се възприело доста по-противоречиво, отколкото тази честна позиция. Освен това мисля, че по този начин партиите от коалицията имаме по-голям шанс за по-голямо участие в местната власт, отколкото ако се явим заедно. Ние сме се събрали, за да управляваме заедно, но не и да правим нов политически субект", каза Бъчварова.

На въпрос защо назначиха Борис Вангелов от ВМРО за шеф на агенцията за българите в чужбина, след като Меглена Кунева направи конкурс и комисията го оцени като най-слабо представилия се, Бъчварова отговори, че да се въведе изцяло конкурсното начало, е добро желание, но то не би могло да работи ефективно, ако не се промени законодателството. "В случая става въпрос за назначение, което е в правомощията на премиера. И единият от коалиционните партньори имаше изисквания към премиера", уточни вътрешният министър.

Бъчварова: Реформата в МВР продължава

Запознах се с всички възможности за главен секретар и избрах тази, която ми е направила най-голямо впечатление с автобиографията си. То...

Попитана дали ще бъде самостоятелна като вътрешен министър или ще е само пионка на Борисов и той ще си управлява МВР лично, както твърди опозицията, Бъчварова отговори: "Първо, аз съм посочена от Бойко Борисов. Второ, не мисля, че един вътрешен министър по принцип би могъл да е самостоятелен. Той е част от екип и трябва да се съобразява. Какво значи пионка на Борисов? Да правя вместо него нещо тук, означава той да се занимава с МВР. Той има толкова много неща, с които се занимава, че това физически не е възможно. Аз много разчитам на неговия опит. Въпросът не е до самостоятелност. Предполагам, че това е продукт на една представа за МВР като заложник на политически и икономически лобита и мен ме възприемат като поредното. Не, не принадлежа на никакво лоби. Интересът МВР да работи нормално е много по-голям от някакви частни интереси".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика