Бъчварова: Опозицията ме подцени

13167
Бъчварова: Опозицията ме подцени
Снимка: БГНЕС

Изборът и решението на премиера беше като цяло оценено. Опозицията е длъжна да каже нещо срещу решението на управляващите. Тълкувам го като подценяване и в контекста на това, че Румяна има прекалено много власт, но управлението на държавата е екип и колкото по-успешен е този екип, толкова по-добри са резултатите. Нашето правителство винаги е работело по този начин. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред БНТ в първо телевизионно интервю след поемането на ръководния пост в МВР.

Има кадрови размествания в системата за сигурност, но в ситуация, когато се променят законите и след кризата в последните 2 години и драстичните мерки, и когато ГДБОП се премести в ДАНС, това е постстресова ситуация. Не може системата да бъде наречена спокойна при такъв стрес. Не мога да си представя какво им е на всички служители, защото те живеят в една неизвестност какво ще им се случи и така е било в последните 2 години, увери Бъчварова.

Тя каза, че системата трябва да бъде консервативна, защото пази държавността, системата трябва да бъде адекватна на външните обстоятелства, трябва да се модернизира и преструктурира. Надявам се, че фактът, че продължавам да работя с екипа на предишния министър, ще неутрализира възможността за евентуален трус в работата и ще продължим върху вече започнатите реформи и проекти. Уважавам предишния министър Вучков и одобрявам нещата, които той започна. Нямам основания да се откажа от тях, те ще дадат резултат, убедена е Бъчварова.

Изненада беше подаването на оставката на Вучков, както и осъзнаването на негативните последици, имаше и високо външно посещение по това време. Това беше изпитание за политическа зрялост на коалицията и съм доволна, че имахме в политически план такъв резултат от гласуването, допълни Бъчварова.

Има много възможности за придаване на повече граждански образ на институциите. В предишните години имаше едно недоверие, един страх, гражданите трябва да разберат, че служителите на МВР са на тяхна страна и се грижат за тяхната сигурност, заяви вътрешният министър.

Според нея резултатите са много важни, само приказки нищо не могат да променят в края на краищата. Не може без доза доверие и при избора, и при самата работа, каза Бъчварова за предстоящия избор на председател на ДАНС.

За Шенген тя подчерта, че на всички е ясно, че имаме готовност, която отговаря на техническите изисквания да сме в Шенген и на всички политици е ясно, че има други аргументи, които са срещу това членство и скорошното му признаване.

Убедена съм, че политически ще бъде намерен един взаимно приемлив отговор и в срок, който да удовлетворява и едната, и другата страна. По силата на чл. 4 от нашия присъединителен договор това рано или късно ще се случи, това е едно от правата, на които можем да се надяваме като член на ЕС. Не гледам на Шенген като на битка, това е политически процес, в който България не може да участва сама, да не забравяме, че сме заедно с Румъния, отбеляза Бъчварова.

Тя увери, че с Реформаторския блок добре работят. Не ме притесняват колизиите, защото те бяха ясни още в началото на преговорите. Беше ясно, че има противоречия, още повече, че става въпрос за 5 политически формации. Мисля, че в процеса на работата те много узряха за това, че участието в изпълнителната и законодателната власт не е това, което може да си представи човек, който никога не е бил в управлението, заяви Бъчварова.

ГЕРБ е голямата партия в тази коалиция, защото изключително много държи на собствената си идентичност. Мисля, че, когато тази практика стане урок и за останалите политически сили, можем да говорим за повече стабилност в политическия живот. Кадровата политика е важен компонент на всяка политическа дейност. Тук имаме някои трудности, поставила съм въпроса за определени правила при назначенията, тези правила понякога се нарушават. Залогът на това да успеем в управлението е по-силен от проблемите, които се появяват, надявам се да продължим в тази посока. Цената на компромиса е много голяма. Ако не се вземат мерките, които ние сега предприемаме, последиците в държавата биха били много тежки. Това е мисия и мисля, че всички я разбират, убедена е Бъчварова.

Тя потвърди и информацията за нейно предстоящо посещение в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика