"България е единствената страна в ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган"

2640
"България е единствената страна в ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган"
Снимка: Getty images/Guliver

"За момента не се знае достатъчно, за да се направи добър анализ. Информацията е основно за Абдула Бююк, за 7-те турски граждани, върнати няколко месеца след това на Турция. Няма достатъчно документи, но случаите са много повече. За определени години става дума за около 9- случая на година. Наистина е смущаващо, при условие, че България към този момент е единствената страна от ЕС, която връща в Турция опоненти на Ердоган". "Става въпрос за погазване на международни спогодби, за което в бъдеще политици ще трябва да отговарят."

Така Тайфур Хюсеин бивш зам.-главен редактор на в."Заман-България" (по настоящем журналист в obzornews.bg) коментира разкритието на "Nordic Monitor" , че турското посолство в София е шпионирало критици на властта сред журналисти и учители. Това става ясно от публикувано комюнике на външното министерство на Турция. От там се вижда, че посолството в България е събирало информация за турски и български граждани, за които се смята, че са свързани с движението на Фетхулах Гюлен.

Мехмед Юмер: Ловът срещу журналисти в Турция не е нещо ново

Ловът срещу журналисти в Турция започна отдавна и случващото се сега не е нещо ново, просто оборотите се увеличиха заради неуспешния оп...

Nordic Monitor: Турското посолство в България е шпионирало критици на режима на Ердоган

"Не съм изненадан от това разкритие", каза Хюсеин и не отрече, че и той е изпитвал натиск. "Това, което се случва в Турция не се основава на определена логика. Политическите пристрастия са като на футболни фенове", обясни той натиска в социалните мрежи, който е преживял в миналото.

По думите му в момента излизат документи, които потвърждават това, което е било публична тайна досега: "Особено след мащабния корупционен скандал през 2013-а година, когато управляващите в Турция бяха уличени в корупционни практики. Това обърна посоката на държавата - започнаха масови чистки в определени сфери".

Според Тайфур Хюсеин подмяна на турската дипломация е започната още преди опита за преврат през 2016г. - дипломати от кариерата били заменяни с такива със съмнителна квалификация.

Предаденият на Турция Абдуллах Бююк обясни защо съди България в Страсбург и как е изтезаван

Предаденият турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу ...

"Много преди 2016-а се говореше за това, какво се случва във външното министерство на Турция, защото дипломати от кариерата бяха уволнени, а в последствие - след 2016-а година, уволнени с президентски декрет, което означава, че им е наложена социална изолация, за да не могат да намерят работа в страната".

"Режимът на Ердоган слага етикет "терористи" на опозиционерите", коментира той и добавя, че след 2016г. тенденцията се засилва.

След опита за преврат президентът Ердоган призова всички граждани да доносничат за опозинионери - които определил като гюленисти, кюрди и пр, подчерта журналистът. В началото на тази година външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обявил, че част от работата на турските дипломати е да събират сведения за опозиционерите извън страната:"Става дума за турски граждани, които легално пребивават извън родината си, но са преследвани от собствената си държава". И това е "масова практика", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика