България е в безопасност с НАТО, убеден е Йенс Столтенберг

12779
България е в безопасност с НАТО, убеден е Йенс Столтенберг
Снимка: Getty Images/Guliver

НАТО ще бъде там, където България се нуждае от нас, и съм уверен, че и България ще бъде там, където НАТО се нуждае от вас. Това заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Аз съм в София, за да покажа, че НАТО е толкова посветен на България, колкото България на НАТО. Това е първата ми визита в България като генерален секретар. Очаквам да дискутираме с българския президент, министър-председателя и министрите на външните работи и отбраната широк кръг от предизвикателства в сферата на сигурността, с които се сблъскваме на южните и източните граници на НАТО. Ще обсъдим напредъка по прилагането на важните решения, които взехме на срещата в Уелс. Тези решения ни показват пътя към бъдещето", заявява Столтенберг в интервю за "Труд".

Той припомня, че в Уелс НАТО реши да засили колективната отбрана чрез Плана за готовност за действия. "Обединихме се около идеята, че трябва да инвестираме повече в отбрана, докато нашите икономики растат, и да харчим по-ефективно средствата. НАТО е решена да направи каквото е необходимо, за да защити всички свои съюзници. Но и всички съюзници трябва да свършат своята част, за да бъдем сигурни, че НАТО остава силна", казва Столтенберг и добавя, че разчита на подкрепата на България.

На въпроса доколко Българската армия изпълнява ангажиментите си към НАТО и какво трябва да направи веднага, генералният секретар отговаря: "България е верен съюзник. Аз съм благодарен на българските въоръжени сили за приноса им в нашите мисии в Афганистан и Косово. Българските войници участват в невъоръжена мисия за обучение, съвети и помощ на афганистанските сили за сигурност. Българската армия осигури морски съдове за патрулите на НАТО в Черно море и участва в последните сухопътни учения за укрепване на нашата колективна сигурност. Този принос прави НАТО силна".

Попитан дали можем да разчитаме на Алианса за охрана на границата с Турция и предотвратяване на транзита на ислямисти, Столтенберг казва: "Всички съюзници в НАТО са изключително бдителни по отношение на проблема с връщането на бойци от Сирия и Ирак. В Уелс ние решихме да си сътрудничим още по-тясно за обмена на информация. Правим това и със съюзниците от НАТО, и в сътрудничество с други международни организации и Европейския съюз".

Той подчертава, че НАТО подкрепя усилията на коалицията срещу ИДИЛ, където част от съюзниците в НАТО играят важна роля. В момента разглеждаме искане на Ирак за помощ за изграждане на отбранителните им структури. НАТО също така взе мерки за защита на Турция. Разположихме ракетен комплекс "Пейтриът" за укрепване на противовъздушната отбрана на нашия съюзник. Това е пример за нашата подкрепа и солидарност, добавя Столтенберг.

Генералният секретар се спира и на отношенията на Алианса с Русия. Той смята, че НАТО не е заплаха за Русия или за която и да е нация. "Всяка стъпка на НАТО за осигуряване на сигурността на свой член е отбранителна в своята същност, пропорционална на заплахата и в съответствие с международните закони", казва Столтенберг и добавя: В действителност руските действия в Украйна са тези, които нарушават международните закони и подкопават европейската сигурност.

"НАТО ще продължи да търси конструктивни взаимоотношения с Русия, както правим в последните две десетилетия. Но това е възможно само ако Русия спазва международното право и принципи - включително правото на народите да избират бъдещето си свободно", казва Столтенбрг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика