България: Русия използва доставките на храна за имперски интереси

7437
България: Русия използва доставките на храна за имперски интереси
Снимка: Getty Images

Официално - България счита, че решението на Русия да не продължи участие в зърнената сделка като оръжие за постигане на имперски интереси. Позицията на страната ни беше изразена по време на срещата в Джеда, Саудитска Арабия, на която се обсъждаше как да бъде постигнат траен мир в Украйна.

Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

В позиция на страницата на МВнР се казва, че Москва използва доставките на храни и продоволствената сигурност като оръжие. Освен това, според българската позиция, Русия целенасочено руши цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, което създава сериозен риск от ескалация в региона: Руски дронове летели през Румъния, за да изгорят хиляди тонове украинско зърно (ВИДЕО)

"Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани", гласи българската позиция.

Освен това, България се ангажира с подкрепа за всички варианти за осигуряване на износа на украинско зърно, включително през българска територия, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

Пътят за мир в Украйна

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир - нещо, което вече декларирахме при посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

МВнР уточни, че според възприетото на срещата в Джеда от всички участници, пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването на Устава на ООН и международното право. Срещата се проведе на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници. "Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна", добавят от външното ни министерство.

"Обратен завой": Какво значение има участието на Китай в преговорите за мир в Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика