"Обратен завой": Какво значение има участието на Китай в преговорите за мир в Украйна?

14322
"Обратен завой": Какво значение има участието на Китай в преговорите за мир в Украйна?
Снимка: Getty Images

Участието на Китай в мирните преговори в Саудитска Арабия може да е сигнал за промяна в политиката на Пекин спрямо Русия, заявиха експерти след срещата в Джеда. Според тях китайците започват да правят обратен завой.

Въпреки че китайското правителство отказа да се присъедини към предишните разговори за мир в Украйна, провели се в Дания, анализатори твърдят, че сега Пекин се чувства много по-удобно да се включи, дори щом Русия не присъства, а Украйна прокарва своя собствен план - формулата за мир.

ОЩЕ: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

Китай осъзнава, че Русия ще бъде победена

Шън Динли - учен в областта на международните отношения от Шанхай, заяви пред "Ройтерс", че Китай трябва да се включи в международните усилия за мир, защото Русия "със сигурност ще бъде победена".

Китай отказва да осъди Москва за инвазията, която тя започна през февруари 2022 г., а преди месеци предложи свой мирен план, който обаче покриваше всички искания на диктатора Владимир Путин. Изглежда, че Пекин се сблъсква с някои трудни реалности сега, когато конфликтът се проточва.

"Пекин се ориентира все повече към мирни усилия, но също така знае, че мирна инициатива, водена от Пекин, едва ли ще бъде приета от Запада на този етап", казва Юн Сун, директор на китайската програма в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон.

ОЩЕ: Китай се скара жестоко с Русия - ще има ли дългосрочен ефект?

Международните преговори, проведени в Джеда на 5 и 6 август, събраха 40 държави, включително България, за да обсъдят пътя на Украйна към мира. Въпреки че Китай отказа да се присъедини към подобна среща на върха в Копенхаген през юни, специалният пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей представляваше Пекин на разговорите в Джеда. Русия не беше поканена да участва.

Последната стъпка на Пекин на световната дипломатическа сцена идва в момент, когато президентът Си Дзинпин се бори с множество вътрешни проблеми, включително необяснимата смяна на Цин Ган като външен министър миналия месец, внезапната смяна на висшия команден състав на ракетните сили на Народната освободителна армия и задълбочаващите се проблеми на втората по големина икономика в света.

Възможните ходове на Пекин

Анализаторът Шън Динли казва, че Китай сега трябва да търси международно сътрудничество, като същевременно не ускорява срива в Русия.

"Можем да изложим различни мнения, както и да направим някои предложения за съвместно насърчаване на ранното и правилно политическо уреждане на проблемите, които виждаме", казва той.

ОЩЕ: Възход на Изтока?: Пред Китай се задават трудни времена заради икономиката

Макар че ходът на Китай е добър за имиджа на страната, базираният в Сингапур анализатор Ли Минцзян заяви, че Пекин ще се стреми да прецизира позициите си.

Китай иска да разбере по-добре позициите на другите и "вероятно също така се опитва да изследва пространството на собствената си адаптивност, собствената си маневреност", казва Ли, доцент по международни отношения в Училището за международни изследвания "С. Раджаратнам".

Financial Times съобщи, че съюзниците на Украйна са приветствали стъпката на Китай, разглеждайки я като отклонение от интересите на Москва и насочване към тези на Киев.

Неназован европейски служител казва пред изданието, че Китай "активно е участвал" във форума и е "положително настроен" към поредната подобна среща.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви пред "Интерфакс", че присъствието на Ли Хуей в Джеда е "историческа победа".

ОЩЕ: 12 страни подкрепиха гаранциите за сигурност за Украйна на Г-7, формулата за мир набира поддръжници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари