Цачева смята, че БСП бяга от бърз референдум за изборния процес, Манолова отрича

13316
Цачева смята, че БСП бяга от бърз референдум за изборния процес, Манолова отрича
Снимка: БГНЕС

Управляващите бягат от възможността да има референдум за изборния процес заедно с европейските избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Когато се провеждаше нашия референдум за АЕЦ „Белене”, минаха два месеца, за да се проверят подписите – нормално е и сега да е така. Да не мислите, че ни беше изгодно да го правим през януари, в най-студеното време, контрира заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя отговори така и заради въпрос, че БСП опитва да измести референдума през лятото, когато хората са в почивка.

Цачева: ГЕРБ не подкрепя предложението да се гласува с два знака

Няма съгласие от наша страна по отношение на предложението на ДПС вотът да се отбелязва с два знака. Това каза заместник-председателят ...

Няма договорки между политическите партии относно избора на членове на ЦИК. Според Цачева няма пререкания и по отношение на членовете на комисията, които трябва да бъдат назначение с указ на президента. Затова и ГЕРБ има право да предложи председател на комисията и предложението да стане реалност, смята Цачева.

В отговор Манолова подчерта, че квотният принцип за ЦИК е ясен. Това е проста задача – пет за ГЕРБ, пет за Коалиция за България, двама за ДПС, един за „Атака”, двама за бившата Синя коалиция и НДСВ.

Манолова също се включи индиректно в твърденията на Цачева за липсата на договорка за членовете на ЦИК, като каза, че няма нищо общо кандидатурата на Ивилина Алексиева от Института за модерна политика (ИМП). „Нямам близки отношения с г-жа Алексиева и не съм разговаряла с нея за евентуалното ѝ членство в ЦИК. Тя е ярък представител на гражданския сектор, който е защитавал публични каузи, включително тази за честни и демократични избори”. 

Изпълнителният директор на ИМП Ивелина Алексиева председателстваше последния обществен съвет на Комисията за връзка с гражданските организации към парламента. Точно в тази комисия много активно участие има известната "контрапротестираща" Нина Гергова - тя е лице на Националното обединение за граждански контрол върху институциите и на Коалиция на протеста.

Манолова: В ЦИК за ГЕРБ са отредени 5 членове, за КБ – 5, за ДПС - 2, за "Атака" - 1

По време на почивката в парламента, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева е отишла при заместник-председателя на парламент...

На въпрос дали ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ в лицето на Цветозар Томов, Манолова заяви, че макар и той да има друга политическа принадлежност, тя няма никакво съмнение, че е човек, който изповядва каузата за честни избори.

"Ако хора като Цветозар Томов са в ЦИК, аз ще бъда спокойна, че изборите ще бъдат честни. За съжаление ГЕРБ предложи само един номиниран от граждански организации в своята квота”, коментира Мая Манолова.

От своя страна Цачева каза, че само един от 23-мата кандидати, които вчера бяха изслушвани, няма опит в изборния процес, но пък за сметка на това е опитен юрист.

За финал Манолова изрази твърда увереност, че БСП ще победи ГЕРБ на европейския вот. И добави, че листата на АБВ си е отделна, техният резултат си е техен.

Георги Близнашки: Хората искат референдумът да е заедно с евроизборите

Официално внесохме 561 528 подписа в Народното събрание. На 14 март проверката на подписите приключи и подписахме протокол. Оказа се, ч...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика