Излушването за кандидати на ЦИК започна, до 18 март се допълва документацията им

13578
Излушването за кандидати на ЦИК започна, до 18 март се допълва документацията им
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на парламента днес започна изслушването на кандидатите за членове на ЦИК. Срокът за допълване на документацията им е до утре, посочи депутатът от ДПС и председател на комисията Четин Казак.

На заседанието присъстват освен кандидатите, депутати и представители на президентската институция, на извънпарламентарни партии, експерти.

В деловодството на парламента до 18:00 часа на 13 март 2014 г. са постъпили 24 предложения за членове на Централната избирателна комисия. Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, пише БГНЕС.

Първата, представена кандидатура е на Иванка Грозева, предложена от името на НДСВ, за която се застъпи Станимир Илчев, зам.-председател на партията. Тя изложи на заседанието професионалната си биография на утвърден юрист. Към нея нямаше въпроси от страна на присъстващите на заседанието. Вторият представен кандидат от председателя на СДС Божидар Лукарски, от името на Реформаторския блок, е Ивайло Ивков. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова го запита кое от организацията на изборите е най-дразнещото до момента и може ли да бъде поправено. Нямам опит в организация на изборите и в политиката, член съм на гражданската организация на Реформаторския блок от няколко месеца, но имам самочувствието, че ще се справя, каза той. ЦИК е натоварен с най-много правомощия и задължения от всички държавни органи. В организацията на изборите ме дразни, че е леко лицемерие на закона, кандидатите за ЦИК да се освободят от досегашните си отговорности. Ако в моя случай - с адвокатските ми ангажименти, трябва да се откажа от упражняването им, ще се откажа от ЦИК, допълни Ивков.

Кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК е Маргарита Златарева. „Заявили сме, че Маргарита Златарева ще бъде наша номинация и за председател на ЦИК. Считаме, че е коректно да заявим желанието си и да потърсим подкрепа сред представителите и на другите парламентарни групи, г-жа Златарева да стане председател на ЦИК. Тя е доказан магистрат, извървял всички етапи от младши съдия до член на Върховния касационен съд и Конституционния съд”, обясни Цецка Цачева, цитирана от Агенция "Фокус". Онова, което е най-важно за днешното изслушване, е, че тя е с опит в ЦИК – била е член на комисията. По думите й Златарева познава изборните процедури от момента на съставяне на изборните книжа до момента на отчитане на резултатите.

„С тази кандидатура считаме, че е един доказан общественик, надпартиен човек би бил изключително полезен за работата на ЦИК, която има за задача в много кратки срокове да отговори на задълженията в Изборния кодекс”, заяви Цачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика