"Червен картон" за КЗК в икономическата комисия

6756
"Червен картон" за КЗК в икономическата комисия
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Парламентарната икономическа комисия не прие отчета на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за 2020 година. При гласуването годишният доклад на регулатора по конкуренцията получи само 5 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се", с което остана неприет. Това е политически знак на неодобрение към ръководството на КЗК и сигнал, че то ще бъде сменено.

Непосредствено преди гласуването депутатите от комисията изслушаха зам.-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев по актуални въпроси, сред които паниката на пазара с ескалацията на цените на горивата, на хранителните стоки, както и за капацитета и дейността на регулатора през отчетния период.

КЗК проверява има ли измами с поскъпването на горивата

КЗК ще извърши проучване на причините за повишаването на цените на горивата през последните седмици. Това става ясно от официално съобщ...

Какви конкретни мерки е предприела или смята да предприеме КЗК спрямо търговците на горива, които съгласувано и координирано повишиха цените на горивата, беше попитан представителят на КЗК. Той обясни, че КЗК не е орган за защита на потребителите. "КЗК е общ регулатор, не е секторен регулатор, не защитава цени, не е гумен печат на цените", заяви зам.-шефът на регулатора.

"Ние нямаме функция да наблюдаваме борса, котировки и ценообразувания на борсови стоки", подчерта пред депутатите той. "Ние се занимаваме само и единствено, когато предприятие с господстващо положение фиксира цени в нарушение на пазарните принципи. Когато предприятието не заема господстващо положение на пазара, то е свободно да ценообразува така, както намери за добре, стига да няма държавна регулация за продукта, който предлага", добави зам.-шефът на КЗК и препоръча на депутатите да извикат на изслушване вместо КЗК представители на Комисията за защита на потребителите.

Функциите на КЗК по отношение на цените са само за т.нар. фиксиране на цени при наличие на картелно споразумение между независими икономически оператори и наличието на еднаква цена не означава, че има картелно споразумение, изтъкна още Кюмюрджиев. Трябва да има съгласуваност, може във вид на споразумение или отказ от сключване на договор с конкурент например, което е въпрос на доказване, поясни той. Кюмюрджиев отбеляза още, че ако има тръжна манипулация, КЗК има насоки за действие и тогава евентуално образува производство. 

Депутатите предвидиха обезщетения за жертвите на нелоялни търговски практики

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита на потребителите, вносител е Министерският съвет. "Този законопроек...

По отношение на цените на храните зам.-шефът на КЗК каза, че комисията очаква информация от медиите и конкуренти за подобно неоснователно повишаване на цените, не само за олиото. "Информацията трябва да е насочена към евентуално картелно споразумение или предприятие с господстващо положение, защото ако става дума за повишаване на цената на производители с незначително пазарно присъствие, това е спекула и не е обект на разследване от страна на КЗК", отбеляза той.

"Изключително сме затруднени при определяне на пазарни дялове", призна представителят на КЗК в отговор на депутатски въпрос за капацитета на регулатора и определи инструментариума на КЗК като много ограничен.

Депутатите от икономическата комисия се разбраха да продължат изслушванията в комисията по проблема с цените като бъдат поканени министри и представители на КЗП.

По настояване на Деница Симеонова от „Продължаваме промяната“, предстои КЗК да докладва в парламентарната комисия какъв е размерът на съдебно-деловодните разходи на регулатора, има ли дела за обезщетения срещу КЗК и какъв е материалният интерес от тях. Става въпрос за отменени решения на КЗК, изцяло или частично, за 2020 и 2021 година.

Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ

Компанията "Инерком България", собственост на Гинка Върбакова, окончателно е осъдила Комисията за защита на конкуренцията за блокиране ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика