Чиновници с конфликт на интереси се спасяват, докато депутатите бездействат

2268
Чиновници с конфликт на интереси се спасяват, докато депутатите бездействат

Бездействието на Народното събрание помага на чиновници от всички етажи на властта да се отървават от глоба за конфликт на интереси. 

Причината - непълният състав на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която вече над 4 г. не успява да вземе решение по сигнали, по които има разногласия между членовете ѝ. По този начин кметове, общински съветници, зам.-министри и други висши чиновници се измъкват от закона.

Над 3 години мотаят делото срещу бившия кмет на Хасково

Три години и половина бяха необходими на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ), за да вземе решение по сигнала срещу бившия кмет на...

Причината за абсурдната ситуация е, че по закон решенията се взимат с мнозинство от поне трима от петимата членове. В момента членовете на комисията са трима. Когато гласовете се разделят два на един, решение не може да се вземе.

Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност. 

От октомври 2013 г., когато комисията остана с непълен състав, досега проблемните казуси са 65, казаха от комисията. От тях 18 проверки вече са прекратени по давност. Същата ще е съдбата на останалите. Това са случаи, в които част от членовете на комисията са гласували, че има конфликт на интереси, но някой е "против" и не може да се вземе единодушно решение, съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

КПУКИ е с двама членове по-малко от скандала с Филип Златанов и тефтерчето му, в което според прокуратурата той си записвал кои политически противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и на напусналата Сабрие Сапунджиева.

Филип Златанов пред ВКС: Никога не съм работил под натиск

Върховният касационен съд провежда днес заседание по делото на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов...

Временният председател на КПУКИ Николай Николов заяви пред изданиято:

"От 16.10.2013 г. комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на НС му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав. Това обстоятелство е отбелязвано както в годишните ни доклади, така и в ежегодните доклади на ЕК".

В решенията на комисията, които са публични, са описани подробно производствата, по които членовете й са били на противоположни мнения. Сред тях е проверката на сигнала срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов. На 19 октомври тя бе прекратена поради изтичане на давност.

През февруари и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев не са гласували единодушно. От ведомството отказаха да отговорят кой как е гласувал по този казус. Сигналът срещу Иванов е от май 2014 г. Комисията е установила въз основа на данни и от прокуратурата, че през април 2012 г. кметът сключва спогодба с фирма да й изплати 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело срещу общината. Същия ден съпругата на Иванов продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в друго дружество, които купува няколко дни по-рано само за 5000 лв.

Адвокатът на Филип Златанов се опасява за живота и безопасността си

Конспирация или не – Ирен Савова, адвокатът на осъдения на втора инстанция на 3 години и половина затвор бивш председател на КПУК...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика