Чужди служби ще могат да прихващат далекосъобщения и у нас

3310
Чужди служби ще могат да прихващат далекосъобщения и у нас
Снимка: iStock/Guliver

Революционен закон за борбата с трансграничната престъпност предлага Министерство на правосъдието. Става въпрос за проект на Закон за Европейската заповед за разследване, с който чужди служби ще могат дори да извършват прихващания на далекосъобщения на българска територия.

Приемането на законопроекта е свързано с европейска директива, сред инициаторите на която е била и България, предаде БГНЕС.

Чужди разузнавателни служби се опитали да купят български енергийни фирми и медии

Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фи...

“В момента в Европейския съюз няма единна цялостна система за събиране на доказателства въз основа на принципа на взаимно признаване в отношенията между държавите членки при наказателни дела с трансгранично измерение. Необходим е нов подход, който да се основава на принципа на взаимно признаване и на един-единствен инструмент, наречен Европейска заповед за разследване”, гласят част от мотивите на авторите на законопроекта.

Въвеждането на Европейската заповед за разследване ще позволи държавите членки на ЕС да изискват, а българските съдебни власти да разрешават: 
временно предаване на задържани лица с цел събиране на доказателства; проверки на банковите сметки и финансовите операции на заподозрените или обвиняеми лица;
разследвания под прикритие и прихващане на далекосъобщения; мерки за запазване на доказателства. Даден е и конкретен пример - Европейската заповед за разследване ще намира приложение при събирането на доказателства за престъпления, които се намират в “цифров облак”, или са разположени някъде другаде по света. На практика – чужди служби ще могат да прихващат далекосъобщения, да проверяват банкови сметки и дори да използва служители на прикритие в разследвания на престъпления.

Законопроектът регламентира и строги изисквания, които ще гарантират спазването на гражданските права и свободи при приложението на ЕЗР.

Определени са и строги крайно срокове за събирането на исканите доказателства - държавите членки разполагат с кратък срок най-много 30 дни за признаването или изпълнението на ЕЗР. Извършването на процесуално-следствените действия ще става в рамките на до 90 дни, когато това практически не е възможно, то изпълняващата държава, ще трябва да уведомява без забавяне компетентния орган на издаващата държава, като посочва причините за забавянето и приблизителното време, необходимо за вземане на решението. В такъв случай срокът може да бъде удължен с най-много 30 дни.

Цветанов: Службите ни работят с изключително голяма динамика

Службите ни работят с изключително голяма динамика. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществе...

“Приемането на Закона за Европейска заповед за разследване ще доведе до по-добро взаимодействие между органите на държавите членки при трансграничните наказателни разследвания в ЕС чрез замяна на фрагментираната правна уредба с единен, цялостен инструмент за получаване на доказателства при определени строги крайни срокове за събирането им; ясни основания за отказ и намалена документация; бързина в производството; ефективно разследване на престъпленията с трансграничен елемент; гарантиране на основните права на засегнатото с ЕЗР лице, като издаващите органи ще преценят необходимостта и пропорционалността на исканото процесуално-следствено действие”, смятат от МП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика