Цветлин Йовчев: ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ (ВИДЕО)

3550

Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това каза бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите.

При опита за преврат имаше два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. Оттук нататък това е еднопосочен Няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта.

Според Йовчев ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война, припомни Йовчев пред bTV.

При тази турбуленция светът върви към война. Дали тя ще се разрази като поредица от регионални конфликти, дали в повечето случаи ще имаме информационни хибридни форми на тази война, това вече е друг въпрос, коментира Йовчев.

Хиляди се събраха на площад "Таксим" в Истанбул на митинг на управляващи и опозиция

Хиляди поддръжници на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ту...

Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни, предупреди бившият МВР шеф.

Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток, заяви още Йовчев.

Трябва да ограничим и да поставим под контрол миграцията, подчерта той.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика