Йълдъръм призна, че опасността от нов преврат в Турция не е отминала

3222
Йълдъръм призна, че опасността от нов преврат в Турция не е отминала
Снимка: БНТ

"Опасността от нов преврат в Турция все още не е изчезнала", това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, но и подчерта, че всички институции в страна, както и правителството, държат ситуацията под контрол.

"Опасността не е отминала, но нашите граждани не бива да се безпокоят", посочи Йълдъръм пред журналистите, но и подчерта, че институциите в страна се ръководят от върховенството на закона, а не от желание за отмъщение след неуспешния опит за преврат, при който загинаха 246 души

Управление и опозиция в Турция се обявиха против опита за преврат в Турция

Турският премиер Бинали Йълдъръм и лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу днес огласиха обща декларация срещу опита за преврат...

Твърди се, че група от 17 военнослужещи, за които се смята, че са участвали в опита за убийство на Ердоган на Мармарис, все още се на свобода,а също и че има данни за липсващи оръжия и техника.

През деня стана известна и датата, на която ще започне съдебният процес срещу участниците в осуетения опит за преврат, мозъкът на който се твърди, че е мюсюлманският проповедник Фетуллах Гюлен, а също и членове на фетуллахистката терористична организация "ФЕТО". Това ще стане през ноември тази година, като преди делото двама турски министри ще заминат за САЩ, за да изискат екстрадирането на Гюлен, информира БНР.

Съдът за тежки престъпления е приел вече обвинителния акт срещу първите 73-ма генерали и адмирали, които ще бъдат съдени като организатори на пуча.Процесът обаче няма да се гледа в съдебна сграда, посочи турския вицепремиер Бекир Боздаг: "Има прекалено много обвиняеми, а ние не разполагаме с такава сграда, поради което процесът вероятно ще се състои в Синджан, един от крайградските райони на Анкара".

Според публикации в медиите днес е било и възстановено електрозахранването на военновъздушната база "Инджирлик" край град Адана, която се ползва от Международната коалиция за удари срещу "Ислямска държава". Електрозахранването беше прекъснато в събота, а седем турски военнослужещи от базата са арестувани за участие в пуча.

Йълдъръм: Може да преразгледаме приятелските си отношения със САЩ заради Гюлен

Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята з...

Междувременно в рамките на извънредното положение, което беше въведено вчера в цялата страна, са били отменени всички пътувания на държавните служители зад граница, като вече се изискват и допълнителни документи и за ползващите служебни зелени и сиви на цвят паспорти. Граничните пунктове на страната работят нормално, съобщиха властите.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа