"Да, България" наказа Мустафа Емин за скандала в "Пирогов"

6092
"Да, България" наказа Мустафа Емин за скандала в "Пирогов"
Снимка: Facebook

Бившият съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната Тодор Тагарев Мустафа Емин е бил наказан с предупреждение за изключване от партията си "Да, България", става ясно от съобщение на сайта на формацията

Миналата седмица Емин подаде оставка от поста съветник. Причината - скандала в "Пирогов", при който, Емин беше обвинен в опит за оказване на натиск над лекари, за да може детето му да бъде прието по-бързо. "Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството", написа преди дни той и обеща "да защити името си".

Наказан

От съобщението на сайта на "Да, България" става ясно, че "решението е взето след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията" - изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който е предоставил обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август.Още: "На всяка манджа - мерудия": Пеевски се намеси и в казуса "Пирогов"

При разглеждането на случая Националната контролна комисия (НКК) на партията намира, че има нарушение. То се корени в неоправданото споменаване от страна Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в "Пирогов" към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси.

Според партията действията му показват липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан.

Членовете на НКК са единодушни, че:

  1. направените от Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол;
  2. поведението на Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.

 

Как започна всичко?

 

Припомняме, че за инцидента стана ясно от пост на дългогодишна медицинска сестра в "Пирогов" Неда Диманова във Facebook профила си. Според разказа на сестрата съветникът на Тагарев е пристигнал в лечебното заведение с детето си, като се е държал "арогантно и скандално". Освен това той поискал да извадят от детска шокова зала дете в шок, за да влезе неговото.

По-късно самият Мустафа Емин заяви, че въпросната сестра не е била свидетел на случилото се. Той подчерта, че никога не е ставало въпрос дете да излезе, за да влезе неговото.Той призна, че единствено може да е повишил малко тембър. ОЩЕ: Тагарев незабавно да уволни Емин поиска Костадин Ангелов

Военният министър Тодор Тагарев обяви, че ще провери случая и ще вземе своето решение. Междувременно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира последните дни, че ако партията му е управлявала, Тагарев и съветникът му щели да си отидат от поста заради скандала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика