ДБ: Около 10% са даренията от служители на Nexo за 2021 и 2022 година

4709
ДБ: Около 10% са даренията от служители на Nexo за 2021 и 2022 година
Снимка: БГНЕС

За 15 лица, които са дарители на „Демократична България“ има данни, че са служители на Nexo. Това обявиха от коалицията в съобщение до медиите след направена вътрешна проверка.

Оттам припомнят, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители.  Според регистрите на ДБ част от тези дарители са членове, учредители и активисти.

Иво Мирчев: Скандалите с терориста и с Nexo бяха дирижирани, целта е успешна

Скандалът с терориста и Албена Симеонова и Nexo бяха доста дирижирано направени и подготвени, за да е сигурно, че третият мандат няма д...

От ДБ предоставят справка и за размера на даренията от тези лица. Според данните те са дарили 199 999 лв. за 2021 г. и 199 993 лв. за 2022 г.

„Във връзка с появили се в медиите твърдения, че тези дарения представляват 90% от всички дарения, уточняваме следното: през календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“ са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв. Това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП „Движение Да България“, като юридическо лице, е титуляр“, уточняват от партията.

През 2021 г. са постъпили и 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица са възстановени в пълен размер.

През календарната 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП “Движение Да България“ са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв. „През посочения период бяха проведени безпрецедентни 4 предизборни кампании за парламентарни избори. Горепосочените суми са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании и всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона. Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите“, уточняват от ДБ.

ДСБ: Президентът пази статуквото на прокурорската република

Една от съставните партии в коалицията "Демократична България", а именно - "Демократи за силна България" публикува своя позиция, в коят...

„Всички тези дарения са публични. Спазени са стриктно изискванията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства. Информацията за даренията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци, защото всяко едно дарение за предизборна кампания се обявява в седемдневен срок от неговото получаване", категорични са от партията.

"Контролната комисия на ПП “Движение Да България” е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната законосъобразност и и съответствие с устава и принципите на ПП “Движение Да България”. Ще подкрепим предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии. Ще продължаваме да се финансираме прозрачно и да търсим подкрепата на всеки един човек. За нас всяко дарение - и това от 2 лв., и това от десетки хиляди е безценно, защото така можем да достигнем до нашите избиратели. Всеки лев в кампанията влагаме, за да разпространяваме нашите идеи“, допълват от „Демократична България“, като благодарят на всички свои дарители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика