Дебатът за ареста на Борисов: Грижа за върховенството на закона или опит за влияние върху изборите?

2603
Дебатът за ареста на Борисов: Грижа за върховенството на закона или опит за влияние върху изборите?
Снимка: iStock/Guliver

Евродепутатите влязоха в дебат за задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през март. Инициативата бе на Европейската народна партия, от която е част ГЕРБ с мотива, че арестът бе обявен за незаконен от съда. Така беше формулирана и темата в дневния ред: "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България", който бе по член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП. Обсъждането е включено в общия дебат "Основни права в ЕС".

"Ние осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов, задържането му е против основните европейски права", каза председателят на ЕНП Манфред Вебер. „Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и самият той беше поканил медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за случващото се в България“, категоричен бе Вебер.
Той подчерта, че арестът е бил признат за незаконен от две съдебни инстанции. „Осъждаме решително това незаконно действие и се застъпваме за Бойко Борисов. Арестът е против основните европейски права и не можем да се съгласим с него“, подчерта председателят на ЕНП.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс заяви, че компетентните органи в държавите-членки трябва да провеждат разследвания. „За конкретния случай със задържането на Бойко Борисов съдът е постановил, че има незаконно действие и е отменил заповедта задържане“, констатира той. "Комисията няма компетенции да говори по частни дела, които засягат конкретни случаи. Тук говорим за комисията в цялост. Няма значение за кое дело говорим. Арестът е бил нарушение на закона. Отворен съм да разисквам върховенството на закона във всяка страна", категоричен бе той.

ЕНП призова ЕК да осъди публично действията на кабинета "Петков" заради ареста на Борисов

Европейската народна партия (ЕНП), част от която е ГЕРБ, призова "Европейската комисия публично да осъди действията на българското прав...

От лагера на социалистите обаче разкритикуваха остро Европарламента заради насрочването на дебата само 18 дни преди изборите у нас. "Оценката на днешния дебат е еднозначна – злоупотреба от страна на ЕНП и ГЕРБ с авторитета на правомощията на ЕП. Това е недопустим опит за внушения и вмешателства в политическите процеси в една независима държава-членка по време на предизборна кампания", каза Цветелина Пенкова от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите" в ЕП.

"Трябва да излезем от порочния кръг, ще ви разочаровам, но въпреки този дебат, няма връщане към старите порядки в България", заяви и Иво Христов. 

Пред депутатите се изказа и известната у нас с критиките си към управлението на ГЕРБ и Борисов ирландка Клеър Дейли. "ЕП нямаше никакъв интерес за върховенството на закона преди смяната на властта и сегашния арест, но тогава Борисов беше на власт. Този дебат не е за върховенството на закона, това е за да повлияе на изборите в България", каза тя. 

Отношение взе и Гунар Бек. "Прокурорите заявиха, че доказателствата са недостатъчни. Според индекса за корупция, България е най-корумпираната от всички в ЕС, но ЕП не обръща внимание на това. Защо никой не закача България, а се занимаваме с Полша и Унгария? Явно само хората, които следват правилната адженда, получават подкрепа от ЕС", заяви той.

Представителите на ЕНП поискаха от левицата и зелените в Европейския парламент да вземат отношение по случая и да не мълчат когато става дума такова явно нарушение на върховенството на закона. "Това не е политическо шоу, трябва да се зачитат правата на всеки гражданин и политики независимо дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си представя да бъде арестуван бивш премиер, това да не е Русия? Прокуратурата трябва да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да се действа разумно“, подчерта евродепутатът Томаш Здеховски. Той отхвърли обвиненията на социалистите, които заявиха, че този дебат се провежда три седмици преди изборите и преследва други цели. "Не мога да си представя, ако един ден стана министър-председател, да наредя ареста на някой, когото не харесвам. Ако имам доказателства, бих ги предал на прокуратурата – това е нещото, за което трябва да говорим", категоричен бе Здеховски.

Рашков има сериозни възражения срещу решението на съда за ареста на Борисов

Имам сериозни възражения срещу решението на съда за ареста на Бойко Борисов. Това каза в студиото на "Лице в лице" по бТВ бившият вътре...

Моника Холмайер, която също посети България, заяви, че бившият премиер и вътрешен министър са си позволили да дадат повече права на полицията, което е по-характерно за една полицейска държава. "Не може полицаи произволно по искане на министър да арестуват лидер на опозицията. Не искаме да въвеждаме такива стандарти“, категорична е тя. "Трябва да имаш заповед за арест, трябва да имаш доказателства. Не можеш просто да арестуваш лидер на опозицията по нареждане на властта. Това се случва в комунистически страни, във фашистки страни, но не и в Евросъюза", заяви още Холмайер.

Българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие за тази страна, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил. 

Андрей Новаков подчерта, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той смята, че тук става дума за европейски проблем, при който "едни самозабравили се и случайни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в затвора". "Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се доказа, че сме правова държава", подчерта Новаков.

Андрей Ковачев каза, че върховенството на закона не може да бъде разглеждано селективно. "Заповедта за ареста беше лично решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този срамен акт. Петков се оказа в скандалната ситуация да бъде свидетел на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и увеличи трикратно паричните потоци към Русия", заяви заместник-председателят на ЕНП.

Той призова ЕК и всички партии в ЕП ясно да осъдят този акт на незаконен арест. "Борбата с корупцията не е лична война с опонента. ГЕРБ ще възстанови негативните последици от политиката на Петков, включително подкрепа за Украйна", добави Андрей Ковачев. 

"Правителството на Кирил Петков и министър Рашков ползваха авторитарни методи. Рашков е част от бившия репресивен апарат, управлявал България. Борисов беше арестуван с нула доказателства и това е доказано. Ако си мълчим, значи сме съгласни с това. Бих попитал опонентите ни, ако вместо за Бойко Борисов, говорехме за друг лидер, дали щяхте да вземете думата или щяхте да мълчите?", попита от своя страна Емил Радев.

Решението за ареста ми е взето на оргия с много уиски, бяло вино и пици на кристали

Решението за ареста ми е взето на една оргия с много уиски, бяло вино и пици на кристали. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ...

Припомняме, че арестът на Бойко Борисов бе определен за незаконен от българския съд. Лидерът на ГЕРБ бе задържан около 20.00 часа на 17 март, когато десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. Той, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, бе арестуван за 24 часа. В края на август стана ясно, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер е незаконен, реши на втора инстанция Софийският административен съд.

На 8 септември Европейският парламент реши да остави отворена петицията, подадена срещу "незаконните действия на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу представители на опозицията", и да поиска от българските власти подробни отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика