Делян Пеевски се страхува от закона "Магнитски", наел е американски адвокати

8476
Делян Пеевски се страхува от закона "Магнитски", наел е американски адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е решил да се "застрахова" от обвиненията на Цветан Василев срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров. За целта Пеевски е наел американската юридическа фирма Morgan Lewis Consulting. Консултанти по случая били президентът на дружеството Крис Кокс и съдружникът Нейтън Хохман, според когото фирмата е сред най-реномираните адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи. Това става ясно от статия в сайта на "Монитор", собственост на майката на Делян Певски.

Както е известно, преди време обвиненият за фалита на КТБ Цветан Василев нае друга американска фирма – вашингтонската юридическа JWI Inc. Така срещу 50 000 долара на месец адвокатското дружество подготвя документи, с които да убеди Вашингтон, че Василев е бил несправедливо обвинен и да поиска защита по закона "Магнитски". Този закон, приет от Конгреса на САЩ, дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по високите върхове на властта.

ЕП поиска възприемане на модела "Магнитски" и разследване на аферата с Азербайджан

Случаят с "дипломацията на хайвера" от страна на Азербайджан, който беше разкрит от международно журналистическо разследване, привлече ...

Следователно целта на JWI е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров като на лица, които са нарушили човешките права на Василев, за да прикрият корупция, пише още "Монитор".

"Ако ме питате дали глобалният акт "Магнитски" е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд", казва Нейтън Хохман.

Според него Цветан Василев "се опитва да използва закона "Магнитски" едновременно като щит и като сабя". На въпрос няма ли да бъде "опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат", Хохман отговаря, че "би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС".

Той добавя, че са изпратили отговор до Държавния департамент, в който са категорични, че обвиненията на Василев срещу Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. "Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди“, завършва Хохман.

Цветан Василев - българският Магнитски?

Бившият губернатор на американския щат Ню Мексико и представител на Съединените щати в ООН Бил Ричардсън активно се ангажира със случая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика