Делото за бюлетините от Костинброд ще се гледа днес

19244
Делото за бюлетините от Костинброд ще се гледа днес
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд гледа на 11 юни делото за бюлетините от Костинброд. Обвиняем по него е бившият главен секретар на МС Росен Желязков.

През януари СГС върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени нарушения. Втората инстанция го потвърди. Съдиите твърдяха, че прокуратурата не е дала отговор на основния въпрос – защо все пак са били отпечатани хилядите бюлетини в Костинброд, които бяха сочени за нагласени? Затова съдът върна обвинението, тъй като прокуратурата не е описала целта, с която обвиняемият Росен Желязков е действал и насоките на целената от него облага. През април Сотир Цацаров съобщи, че обвинителният акт отново е в съда, вече коригиран.

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май миналата година – ден преди парламентарните избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните.

На 16 декември миналата година СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва с от 1 до 8 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com