Демократична България: „Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България

1933
Демократична България: „Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България

Демократична България е твърдо против предложените от правителството промени в Закона за защита на конкуренцията, които ще бетонират сегашния компрометиран ръководен състав начело на регулатора. Убедени сме, че увеличаването с 2 години на мандата на водената от Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора. Не е случайно, че хората наричат тази комисия за защита ОТ, а не на конкуренцията. Припомняме забраната за чешкия инвеститор Петр Келнер да придобие Нова тв, след което с подобни аргументи тя беше закупена от “правилния” собственик Кирил Домусчиев. За глобите на “Хиполенд”, за различните решения по сделката за ЧЕЗ, в зависимост от политическата конюнктура.

КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини. На този фон е изключително нагло искането за удължаване на мандата ѝ с 2 години, само 4 месеца преди неговото изтичане. И то в самия край на дейността на сегашното Народно събрание, буквално в 12 без 5. По същия начин сегашната власт бърза да проведе “конкурси” за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи.

Демократична България ще настоява за президентско вето върху закона, ако бъде приет в този си вид. Под предлог че се приемат европейски директиви, се очаква да се приемат и други репресивни текстове. За нас проблемите са следните:

Ненужно и даже вредно удължаване на мандата на сегашния състав на КЗК с 2 години, така че да не изтича през юни 2021 година.

На първо четене: КЗК с правомощия да влиза в частни домове, БСП се опасява да не стане репресивен орган

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията да могат да бъдат преизбирани за нови 7 години, реши управляващото мнозинство в парла...

Премахването на забраната за два последователни мандата, така че ръководството да има възможност да управлява чак до 2030 година.

Повишаването на санкциите по закона, което в нашата действителност означава възможности за още по-жестоки рекет и корупция.

Разрешаванто на Комисията да тършува из домовете на хората без съдебна заповед, което ги прави виновни до доказване на противното.

България си има достатъчно проблеми, за да си навлече още един. Пред следващото Народно събрание стоят изключително тежки задачи за реформиране на съдебната система, регулаторите, за по-добро управление на администрацията и държавната собственост, за да се залагат цъкащи бомби отсега. „Несменяема“ КЗК е огромен риск за бизнес средата в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика