Депутати питат министри: Взимат ли членове на политическите ви кабинети възнаграждения от държавни дружества

779
Депутати питат министри: Взимат ли членове на политическите ви кабинети възнаграждения от държавни дружества

Четирима народни представители – Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ внасят днес, 7 юни, серия от въпроси към премиера и 20-те министри относно назначенията на членове на политическите им кабинети в бордовете на държавни и общински дружества.

Основните опасения на депутатите са, че представители на Правителството се възползват от дупка в закона, която забранява на министрите и заместниците им да получават допълнителни възнаграждения от участие в бордовете на държавни и общински дружества, но не и на членовете на политическите им кабинети. Именно затова те питат:

Славов: "Нощните вълци" да се събират на поляни край София, а не в центъра

Присъствието на „Нощните вълци“ буди недоволство и протести в България именно заради политическата им обвързаност. Това зая...

1. Участват ли членове на политическия кабинет към министъра в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни групи, органи на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица, или органи на управление и контрол на юридическите лица, създадени със закон или вътрешноведомствен акт, колко лица и къде?

2. Лицата по т.1 получават ли възнаграждение под каквато и да била форма, как е определено то и в какъв размер?

В своя въпрос Славов, Димитров, Лилков и Андреев напомнят, че забраната за министрите и заместниците им е въведена през 2012 година след силен обществен и граждански натиск с промяна на Закона за администрацията.

„От друга страна, в действащата уредба в Закона за администрацията прави впечатление, че за членове на политическите кабинети не е налице такова ограничение. Същевременно, духът на извършените през 2012г. не предполага, за членове на политическите кабинети да има подобно изключение, т.е. да е налице двойствен режим спрямо тях в сравнение с режима спрямо съответния министър“, пишат още те.

Славов: Парламентът отхвърли нобелов лауреат за КЗК, но прие тройкаджия

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов изрази във Facebook мнението си за отхвърлянето на кандидатурата на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика